Празници днес

  • Почита се преподобни Антоний Велики. В народната традиция празникът е Антоновден. Именици: Антон /от гр. ценен /, Донка, Дончо, Андон, Доньо, Тоньо, Тончо, Тонка, Тотьо, Тотка. Имен ден на 17 януари празнуват и носещите имената Антоанета, Антонина,  Андония,  Доника, Тончо,  Тони.  Антон е старо римско родово име, означаващо „безценен“. Според някои източници, произходът на името Антон идва от гръцката дума „анто”, което значи „цвете”.
  • Ден на Държавния резерв
  • Ден на детските изобретения. Денят е избран в чест на рождения ден на американския държавен деец, дипломат, учен, изобретател и журналист Бенджамин Франклин. Първото си изобретение той направил, когато бил на 12 години.
  • Известни личности родени на тази дата са: гангстерът Ал Капоне, великият боксьор Мохамед Али, Мишел Обама- съпруга на Барак Обама, Навийн Андрюс- английски актьор, Джим Кери- канадски актьор.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Православната църква почита паметта на Св. преподобни Антоний Велики.Св. Антоний Велики се родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Те починали, когато той бил на 20 г. Оставили му богатството си и грижата за по-малката му сестра.След като чул в храма думите на Спасителя към богатия момък: „Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене“, (Мат. 19:21), св. Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот.

Св. Антоний е един от първообразите на монашеския живот.Усамотил се от света, той дълго време се борил с изкушенията на плътта и демоните. Юношата засилил да крайност суровостта на своето въздържание. Той не спял по цели нощи и не приемал храна по цели дни, убеден, че „силата на духа укрепва, когато слабеят наслажденията на тялото“. Когато бил на 35 години, Антоний преминал от другата страна на река Нил и живял 20 години на планината при пълно усамотение и мълчание в една изоставена постройка, като зазидал входа. На това място негов приятел идвал два пъти в годината, за да му спусне от покрива запас от хляб, без да види лицето му.,След 12-годишен подвиг Антоний постигнал душевен мир и станал „старец“ – авва, отец на множество монаси. По околните планини изникват манастири и отделни калии на пустинножители. Понякога отшелниците се събирали при своя духовен баща и слушали неговите мъдри беседи.Св. Антоний бил удостоен и с дара на чудотворството и на прозорливостта. Той лекувал болни и прогонвал бесове, като карал изцерените да въздават благодарност не на него, а на Бога.На 104 години Антоний излязъл в открит диспут с привържениците на еретичното арианско учение и ги победил. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.На следващата година светецът починал, като бил погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. 

В народната традиция: Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща,за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден. В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден сечестват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти. 

Празнуват всички, носещи имената Антон, Антония, Антоанета, Тони, Андон, Тончо, Донка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram