Празници днес

  • Св. пророк Малахия  и  Св. мъченик ГордийСв. прор. Малахия е един от 12-те малки пророци. Живял е през 400 г. преди Христа. Предсказал е идването на св. Йоан Предтеча, който ще приготви пътя Господен и двойното пришествие на Христа, когото нарича Слънце на правдата. Написал е последната пророрческа книга от Стария завет, която представлява приключване на старозаветните пророчества, затова го наричат „печат на пророците“.
  • Католическата църква отбелязва на днешния ден – 3 януари празника на най-святото име Исус.Исус Христос, наричан още Исус от Назарет, е основоположник и централна личност в християнството, както и една от най-влиятелните фигури в човешката история.
  • 3 януари е Денят за национална напитка
  • Сламката за пиене е патентована за първи път на 3 януари 1888 г. Навършват се 135 години от това откритие.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Пророк Малахия е един от 12-те малки пророци. Живял 400 години преди Христа. Пророчествал след възвръщане на евреите от Вавилонския плен. Предсказал идването на св. Иоан Предтеча. Предсказал и идването на Исус Христос, когото нарича „Слънце на правдата“. Св. пророк Малахия написал последната пророческа книга на Стария Завет. 

Христовият мъченик Гордий се родил в Кесария Кападокийска. Родителите му го възпитали в православната християнска вяра. Когато навършил пълнолетие, бил взет на военна служба и поставен на длъжността стотник, тъй като превъзхождал мнозина и със здравината на тялото си, и със силата на своя дух. Заради гоненията на християните  Гордий напуснал родния си град Кесария и се скрил в пустинята, докато се прекрати това неочаквано и жестоко гонение. Слуховете за бедствията на християните достигнали и до пустинята. Доблестният войн се прибрал в родния си град и по време на едно честване възторжено прославил Бога. С изумителната твърдост Гордий понесъл жестоките мъчения, на които бил подложен. Бил осъден на смърт. Той се помолил, прекръстил се и навел светата си глава под меча на палача. Това станало в 314 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram