Празници днес

  •  Пророк Йеремия; Прмчк Акакий Серски; Св. Тамара. В народната традиция празникът се нарича Ириминден или Зъмски ден. Именици: Тамара
  • Празник на вестник „Дума” и на левия печат
  • Празник на Конфедерацията на независимите синдикати
  • Май – Месец за защита на природата. Отбелязва се всяка година, съгласно т. 5 от Постановление 23 на Министерски съвет от 20 април 1967 г. До 1966 г.  се чества като Месец  за защита на родната природа
  • Празник на град Първомай
  • Международен ден на труда и работническата солидарност. На 1 май 1886 г. работниците в Чикаго организират демонстрация с искания за 8-часов работен ден и по-добри трудови условия. Полицията стреля срещу демонстрантите и убива 4-ма. По-късно синдикалните движения по света ще обявят тази дата за Празник на труда. За България начало на отбелязването на празника слагат първомайските манифестации през 1893 г. в София, Пловдив и Видин. Официален празник е от 1945 г.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Прмчк Акакий Серски. Св. Акакий произхожда от българското с. Ново село, Солунско. Деветгодишен го подлъгали да приеме мохамеданството и бил обрязан. Беят на гр. Серес се привързал към него и го осиновил. По-късно Акакий напуснал дома на бея и за да изкупи греха си, станал послушник в Хилендарския манастир. Приел монашество и под ръководството на духовника Никифор се подготвял за мъченичество. Обезглавен е в Цариград на мястото, което се нарича Пармак-капи на 1.05.1816 г.

ПРЕЗ МЕСЕЦА

  • РЕГИОНАЛНИ
  • 1876- Умира Андрея Маринов – четник, революционер/краеведски/

1876  –   Умира Стефан Пóчеков – четник, априлец /краеведски/ 

1928 – Открита нова топла баня с две отделения в гр. Казанлък. 

1933 – Издигнат паметника на Емануил Манолов /май-юни/. 

1938  – Починал Андрей Панчев, банков директор, индустриалец. 

1980  – В Казанлък е създадена балетна формация “Грация-класик” с ръководител Алла Ангелова.

  • 1985- Създадена групата за туристически песни “Ехо” в Казанлък.

2023 Всяка последна сряда на м. май – Ден за борба с множествената склероза.

Международен ден на смеха – Началото на празника е поставено през 1998 година от д-р Мадан Катариа, основателят на световното движение за йога на смеха. Празнува се всяка първа неделя на месец май. 

Световен ден на жертвите от СПИН. Отбелязва се от 1983 г.  през третата  неделя на м. май  в памет на починалите от СПИН и за оказване на помощ на серопозитивните. 

Световен ден за борба с астмата. Отбелязва се от 1998 г. по проект на  Световната инициатива за борба с астмата (GINA). Чества се всяка година през първия вторник на месец май. 

Ден на работниците от съобщенията. Професионален празник. Отбелязва се през   втория  неделен ден от м. май.

Международен ден на предизвикателството. Отбелязва се от 1990 г. в последния вторник на май с различни спортни състезания и игри под мотото „Спорт за всички” в около 120 държави. В България се провежда от 1994 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram