Празници днес

  • Начало на Страстната седмица, Седмица на страданията  Седмицата е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според еврейските вярвания денят завършва със залеза на Слънцето и тогава започва следващият ден.
  • Велики понеделник  
  • Ден на брата и сестрата. Празникът, роден по инициатива на Клаудия Еварт през 1998 г. в САЩ, започва бързо да набира популярност. В САЩ той получава името Национален ден на братята и сестрите и всяка година обхваща все повече нови участници. Датата на празника – 10 април – е избрана символично, това е рожденият ден на починалата сестра на Клавдия Еварт, която в ранна възраст е загубила и брат си.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Велики понеделник   Иисус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонва търговците, защото храмът е дом за молитва, а не продавалник. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото над безплодната смоковница – символ на човешката душа, която не позволява молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.  Българската традиция   В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин: Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за почистване на къщата, двора и стопанските постройки, за миене и къпане на децата, като на тази рутинна дейност се придава символично пречистващ характер – прави се за здраве. На Велика сряда децата в Родопите берат в горите здравец и го правят на китки, които подаряват на следващия ден на близки и съседи за здраве.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram