Празници днес

  • Почитат се Честни вериги на Св. Апостол Петър.В народната традиция празникът е Южици или Верижици
  • Професионален празник на работещите в областта на растителната защита. На този ден е издаден указ на княз Фердинанд I, с който се утвърждава Законът за мерките против филоксерната зараза (чума по лозята) и за възобновяването на опустошените от нея лозя, обнародван в Държавен вестник, брой 50 от 4 март 1896 г., с който се поставя началото на растителната защита като част от селскостопанската наука.
  • Световен ден на „Бийтълс”.Отбелязва се по решение на ЮНЕСКО от 2001 г. На 16 януари 1957 г. в Ливърпул е открит клуб „Кавърн“(„Пещерата“), където дебютира легендарната група. От февруари 1961 до август 1963 г. съставът има там 292 изяви. Ливърпулската четворка Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар има огромно влияние в музиката и е един от най-ярките феномени в световната култура през 60-те години на ХХ в.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАРПоклонение на честните вериги на св. ап. Петър. Преп. Ромил Видински. Св. свщмчк. Дамаскин Габровски.Ирод Агрипа хвърлил ап. Петър в тъмница, като възнамерявал след Пасха да го изведе пред народа. Но в нощта, когато щели да го извеждат, окован в две вериги, Ангел Господен го събудил. Станал, веригите паднали от него и Ангелът го извел навън. Учениците му успели да се сдобият с веригите и те били предавани през вековете. Днес се отдава почит на подвига на ап. Петър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram