Празник на лавандулата и етерично-маслените растения завладява Карлово и региона

Кулминацията на фестивала на лавандулата и етерично-маслените растения в Карлово е в събота, 27 юни. Той започва около 9.00 часа в лавандуловите полета край Карлово. Там самодейци от близките села ще зажънат първите ръкойки от синьото цвете. 

С песни и танци те ще пожелаят богата реколта, след което празникът ще се пренесе в Бухаловия хан. Посетителите могат да минат през Еньов венец, да наблюдават добиване на лавандулово масло в медни казани от 19 век, да гледат как близо 20 жени и мъже ще месят и пекат обредни хлябове. През това време в красивия двор на Бухаловия хан посетителите могат да опитат студен чай от лавандула, сок от маслодайна роза или горещо кафе, сварено на пясък.

В Карлово вече стартира  впечатляващо честването на лавандулата ще в началото на седмицата. След Празника на розите това е вторият фест, посветен на най-популярното етерично-маслено растение  в Розовата долина. Синьото цвете завладя  целия регион. През последните години площите са  над 5000 декара, а производството на разсад  е най-разпространената селскостопанска дейност от Калофер до Клисура. В  Кърнаре, Христо Даново, Розино и дори в Карлово десетки дворове станаха градини за отглеждане на лавандулов разсад.

Вестник Марица – Пловдив

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram