По нотите на Емануил Манолов

Навършват се 120 години от смъртта на Емануил Манолов, български композитор (1860-1902)основоположник на българското професионално композиторско творчество. Автор е на първата българска опера „Сиромахкиня”, написана за нуждите на Казанлъшкия оперен театър.

От 11:00 ч Клубът на жените-туристки”Орлица” ще поведе поклонението пред паметта на големия български композитор. Инициативата е част от поредицата събития, посветени на навършването на 120г от основаването на ТД “Орлово гнездо” – Казанлък.

Маестрото е сред първите, които се занимават и с писане на детски песни. От 1899 г. до края на живота си е капелмайстор на ХXIII Шипченски полк и диригент на любителския хор и оркестър на читалище „Искра“ в Казанлък.

Талантливият композитор умира много млад – едва 42-годишен, от пневмония, развила се като усложнение от невинна простуда. На погребението му се стича целият Казанлък.

Неговият паметник се извисява в казанлъшкия парк „Тюлбето“, чиито „осиновителки“ са именно жените от клуб „Орлица”. Те подеха и инициатива за издирване наследниците на композитора.

Паметник е създаден от скулптора Иван Топалов. Той е открит тържествено на 27 октомври 1935 г. Най-напред е отслужена панахида в църквата „Св. пророк Илия“, след което се е образувала малка манифестация до мястото, където е издигнат мемориалът. Той бива осветен, изнесени са слова и поднесени венци и цветя, а духовата музика на 8-ма пехотна доп. част и два народни хора изпълняват песни, композирани от Манолов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram