По нов проект започват работа в Спасителния център за диви животни

В началото на май Спасителният център за диви животни на Зелени Балкани започна реализирането на проект „Пернати помощници в полето“.
Проектът е насочен основно към превенция на злополуките и спасяването на младите ливадни блатари, гнездящи в Тракийската низина.
В последните години бе установено, че териториите с най-висока гнездова плътност на ливадни блатари са Старозагорското и Ямболското поле, Дервентските възвишения, районът на яз. „Малко Шарково“. А в различни източници, като основна заплаха за гнездата в обработваеми площи се посочва именно унищожаването на люпилото при жътва. Нашият опит показва, че това става по-скоро неволно, тъй като често именно комбайнерите, или арендаторите ни сигнализират, и съдействат за спасяването на малките. Причината по-скоро е в това, че земеделските производители и техните служители не разпознават ливадния блатар, не знаят как отдалеч да откриват гнездата му в нивите и най-вече нямат представа как да ги предпазят. Също така сме убедени, че поради ниската информираност на хората, далеч не всички пострадали, или с нужда от помощ птици пристигат при нас.
От друга страна ливадният блатар е пръв помощник в борбата с вредителите в селското стопанство, (мишевидни гризачи, насекоми), тъй като те са негова естествена храна. Той би могъл да е естествен, биологичен и напълно безвреден помощник на фермера в борбата с унищожителите на реколтата. Така могат да се намалят употребите на пестициди, което на първо място щади околната среда, спомага за по-чиста продукция, но и спестява значителни разходи на производителите на зърнени култури.
Още един вид птица има същ толкова голяма роля на помощник в полето, и това е белошипата ветрушка. От средата на миналия век тя бе изчезнала в природата на България, но благодарение на проекта на Зелени Балкани „Белошипата ветрушка – без минало, но с бъдеще“, 2009 година видът се завърна у нас. Паралелно с това от Зелени Балкани ще работят за опознаването на видовете в природата, както и методите за локализиране гнездата на ливадния блатар в обработваемите площи. В дейностите от организацията смятат да привлекат и местни ученици и учители, медии и местната власт. Идеята е от една страна да бъде намалено унищожаването на млади ливадни блатари, и техните гнезда, от друга да бъдат направени първи стъпки за подготовка на местните общности за бъдещото заселване на белошипи ветрушки в района.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram