По-малко разводи през 2021 г., три пъти повече сватби

83 бракоразводни дела са били гледани в Районния съд в Казанлък през миналата година, те са по-малко от предната година. 246 са сключените бракове през същия период.

В национален мащаб броят на разтрогнатите бракове е по-малък в сравнение с 2020 г. В столицата миналата година са се развели 1 620 семейства, а през предходната – 1 960.

България е сред страните в ЕС с най-малък брой разводи на всеки 1000 души, сочат данните на Евростат. Само 1,6 на 1000 души са се развели в страната ни през 2021 г.

Все по-малко жени в България желаят семейство и дом. Изконната женска мечта за сватба, верен съпруг и семеен уют, вече не е актуална. Изводът е на Националния статистически институт. Над 1000 жени са пожелали разтрогване на брака си през последната година. За същия период от време само малко над 200 мъже са подали молба за развод.

Анализите сочат, че четири пъти повече жени, отколкото мъже, са поискали скъсване на брачните окови. Най-често посочваната причина за раздялата е баналното „несходство в характерите“. Следват обвиненията към половинката в алкохолизъм, наркомания и пристрастеност към хазарта. Изневяра на партньора е едва на пето място, а на едно от последните места, но пък любопитно, е твърдението, че партньорът се е оказал с хомосексуални наклонности и това се е установило по време на брака.

Всеки втори брак у нас приключва с развод до десетата година, съобщават още статистиците. Социолозите са категорични, че критичната възраст за разтрогване на брак е 38-42 години. Причината е, че преди 10-15 години хората се женеха на по 20-23 години. А късната женитба, която напоследък се наблюдава като тенденция, дава по-голяма гаранция за здраво семейство.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram