Постоянна мярка “задържане под стража” за телефонния измамник от Стара Загора

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора на 24.03.2016 г. състав на Районен съд – гр. Стара Загора взе постоянна мярка „Задържане под стража“ спрямо Дончо П., на 63 години, от гр. Стара Загора, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че  след предварителен сговор с лице с неустановена самоличност, с цел да набави за себе си имотна облага възбудил заблуждение у някого, с това причинил имотна вреда – престъпление по чл.210, ал.1, т.2  във връзка с чл.209 ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Дончо П.. досъдебно производство е установено, че 15 март 2016 г. по мобилния телефон на 66 годишна жена от гр. Стара Загора позвънил, неустановен към момента мъж, който се представил за служител в посолството на Република България във Федерална Република Германия  съобщил, че синът и е пострадал тежко на работното си място в Германия и е с 48 % изгаряния на крака от волтова дъга и се нуждае от спешна операция, която трябва да се заплати и е на стойност 7 000 евро. Жената отговорила, че към момента разполага със сумата от 4900 лева. Малко по-късно същия ден, пострадалата предала на обв. Дончо П. пакет,  в който се намирала паричната сума поискана от мнимия служител в посолството. Дончо П. е задържан от органите на МВР на 21 март 2016 г. в гр. Стара Загора след подаден сигнал в полицията.

В хода на разследването под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора се установява съпричастността на Дончо П. към извършването на подобни измами на територията на гр. Стара Загора.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Дончо П. е извършил престъплението, за което са привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо Дончо П. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram