Поставят барелеф на композитора Широв

Паметен знак на Иван Широв откриват тази събота, 21 март, пред Народно читалище „Искра“. Бронзовият барелеф поставя Инициативен комитет по повод 95-та годишнина от  рождението на видния казанлъшки музикален деец Иван Широв.

Паметният знак на композитора ще бъде поставен след решение на Общинския съвет от ноември 2013 г., като със събирането на средствата за изработването и поставянето на знака се зае Гражданския инициативен комитет, създаден специално за целта.

Музикалното творчество на Иван Генчев Широв и цялостната му дейност на музикант, учител по музика и пеене, педагог, оркестрант, диригент на симфоничен оркестър и оперета при читалище „Искра“, диригент на училищен, заводски и квартален хор, са неразривно свързани с музикалния живот на Казанлък. Голям е неговият принос в издигане художественото равнище на хоровото, оркестровото, оперетното изкуство и естрадната музика и за утвърждаване музикалната слава на града ни, като значимо музикално средище в страната.

Широв е автор на оперетите  „Червената шапчица“, „Унгарска рапсодия“, „Студентката“ и „Чудната свирка“; детските ученически песни „Учителката“, „Куклата“, „Цветя за мама“; няколко оркестрови пиеси; повече от тридесет хорови песни, двадесет танго и валсове и други.

Широв почива през месец февруари 1988 година на 63 годишна възраст.

Shirov

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram