Поредният октомврийски „вторник” без Бай Добри Добрев

 И днес е вторник. И довечера казанлъшки поети, писатели, художници, фотографи, музиканти и въобще приятели, „прелъстени“ от различни музи, ще се съберат в популярно местно кръчме на поредния „литературен вторник“.

„Вторниците“ на нашата творческа гилдия са неформални срещи, които се въртят вече доста години, спорно е колко точно, но едно е безспорно-техният „автор“-Бай Добри-Папата.

За трета година и днешният „вторник“ ще мине без Бай Добри, който се оттегли от белия свят в ефирния. Но ще бъде незримо присъстващ чрез спомена за него, за несравнимата му бохемска душа и поведение, щедрост и осезаемо присъствие.

В дома на Бай Добри, точно срещу Царската чешма, започнаха някога събирачките, наричани от посетителите им „вторниците“. Бай Добри даваше стряха на всички с ярка или не толкова литературна съблазън, утвърдени или начинаещи музиканти, театрали, зографи.

Бай Добри остави чудесни спомени от другаруването си с Чудомир.   Той бе сред първосъздателите на Клуба на дейците на културата в Казанлък, получи приживе награда от Общината за приноса му в духовния живот на града.

Не пропускаше културна проява и не пестеше критики, но въодушевено подкрепяше всяко проявление на талант.

Да запазят паметта за Бай Добри в книга със спомени решиха още преди две години синовете му Цветан и Иво. Те поканиха казанлъшки пера да опишат впечатленията си от „вторниците“и от техния обаятелен домакин. Все още спомените се подбират, предстои издаването на словесния паметник за Бай Добри.

Светла му памет!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram