Поредният ненормален 15 септември

 

„Новата учебна година ще започне нормално”, това заяви служебният министър на образованието и науката, Румяна Коларова. Лъжа! Чисто и просто – измислица. Ако по коридорите на образователното ведомство в София се усеща нормалният полъх на поредния 15 септември, истината в училищата е съвсем друга. Най-малко е различна от лъжата.

Първият учебен ден ще е поредният, който започва ненормално, за България – най-бедната страна членка на европейското голямо „семейство” с много мащехи и доведени бащи. Първият учебен ден ще е поредният ненормален „празник” за стотици директори на училища, едва закрепили разпадащи се паралелки, с по някой-друг седемнайсетгодишен социален маргинал. Първият учебен ден ще е поредният под тягосната сила на извиващите ръка делегирани бюджети, които разглеждат ученика като пребиваваща саксия в класната стая.

Що се отнася до учителите, те отново ще стартират по ненормален начин своята борба с капризни родители, хормонално предозирани тийнейджъри, държавната образователна бюрокрация и повтарянето на един и същ непреструктуриран от десетилетия учебен материал. Учителката любима остана в песента на Росица Кирилова, защото сега даскалите са предимно обект на подигравки, системно финансово и морално унижение и дискредитация… Но това се смята за нормално и заслужено отношение. Ако подарените букети на 15. септември можеха да говорят, щяха да разкрият красивото лицемерие на дечицата, наточили зъби да изкарат лесна учебна година, под приятелското покровителство на класната. Но на учителите им е лесно, уважаеми госпожи и господа, лесно им е, защото се занимават с поредните ненормалници! Поредните ненормалници, които Вие имате за писани яйца!

Поредният 15 септември ще започне ненормално и за хиляди родители, които се чудят от кой край да откъснат, за да пратят рожбата си в по-елитното квартално, районно или областно училище. Мисълта, че учебниците и пособията към тях струват плюс-минус минималната работна заплата, кара същите тези родители да изпитват острата нужда от Емиграция, заедно с децата си.

Мисълта, че безизходицата се е настанила като жълтата гостенка в домовете им, помрачава представата за 15. септември като празник на знанието и просветата. „Мисълта, че „учебната година ще започне нормално”, изречена от образователната министърка, надига отвращение в душата на родителя. Същото отвращание, което живее и в душата на учителя…

Ами учениците?!

За тях 15 септември е, меко казано, странен ден. Те не могат да разберат защо накакви хора „ут министерствуту” ги викат в 09.00 часа сутринта да слушат киселите клиширани речи на също толкова недоспали като тях директори. Не могат и да разберат кой е тоя пореден ненормалник, който е въвел матурите, та  да няма отърване от това „скапано даскало”! Не могат да разберат как някой ще им забранява да си вчесват веждите в час, да качват снимки „у фейса” и да преписват от айфона. „К’ви са тия бе, дето на мен ще ми казват?!”

Цели класове са  разделени на групички от по двама-трима, които не могат да понасят съседите по чин или онези, дето се опитват да изплуват от образователната тиня и отровената от мухозоли класна стая. Пазарлъкът с учителката започва още на 15 септември и включва следното: „аз цяла година ще ти пиша в  тетрадката, ако накрая ми оставиш тройка! Ни ми тряя пойчи!”. Та, ей така, с общи усилия, поредният ненормалник напуска образователната институция, станал повече говедо, отколкото човек!

Общо взето, 15 септември е поредният ненормален ден в една ненормална държава, в която образованието не е ценност. Ценност е таблетът. И от Просветното ведомство да спрат да лъжат. Учебната година започва нормално само за тях. За останалите тя е просто поредната.

 

            Румен Скрински

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram