ПОРЕДЕН УСПЕХ ЗА СТАНИМИР НАНЧЕВ – СТЕНЛИ И „КАМЕРТОН” В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ.

С огромен успех за организаторите, участниците  и гостите премина поредният международен фестивал –„Израел, моят възлюбен”  от 10-12 Юли 2015 г. който се проведе в град  Пазарджик.  Първото издание на фестивала беше през  2001 година,  а сега в 2015 година  за Шести път се развяха знамената на гости и участници от 13 държави от 4 континента.  Това показва, че инициативата  през годините се утвърждава, като платформа за културни и духовни връзки между артисти и общности,  подкрепящи мирът и сигурността между нациите.

Казанлъшкото участие  по традиция беше очаквано и аплодирано от участниците и гостите на мероприятието.  Този път Станимир Нанчев – Стенли и  Вокална група „Камертон”  се представиха  с напълно нов репертоар. Повечето песни  бяха на иврит,  както и някои авторски песни на Стенли.  Групата излезе на подиума общо 5 пъти и участва в Гала концерта на естрадната сцена,  която беше на открито в Парк „Острова” заедно с Етиен Леви, Миро и Весна Бюлер от Израел. Организаторите поканиха групата да пее пред  Посланика на Израел – Негово Превъзходителство г-н Шаул Камиза Рас  и делегати на Еврейската и Арменската общности в България.  „Камертон” участва и в церемонията по откриването на фестивала.  Роди се едно приятелство между “Камертон и Танцова група „Симха” (в превод означава „Радост”) от Киев – Украйна, които танцуваха на всяко изпълнение на групата. Това доставяше на зрителите допълнително огромна естетическа наслада и настроение. Благодарим ти „Симха”!

Казанлък поднесе и поредната изненада  за тази година – а именно – балетната формация „Дива Денс” с ръководител и хореограф Станко Танев,  които показаха оригинални композиции и перфектни изпълнения на своите танци. Казанлъшкият талант Кристиан Боюклиев от школата по пиано към читалище „Възродена Искра 2000” с педагог  Мариана Мъгева, имаше възможност да представи в музикалните паузи част от своя репертоар, импровизации на популярни песни и собствени композиции. Той беше отговорен и за мултимедията  по време на говорителите на фестивала.

Тази година се включиха рекорден брой танцови състави, певчески групи, балетни формации и известни певци от българската естрада.   Гости от Украйна, Южна Корея,  САЩ, Швеция, Германия, Кения и Израел  представиха своите композиции, танци и песни и бяха бурно приветствани от ентусиазираната публика.    Неуморният труд на сдружението „Израел – моят възлюбен” по време на подготовката на събитието беше възнаграден с обич и признателност от всички участници и гости. Благодарим на Председателя и артистичния Директор г-жа Екатерина Тодорова, както и на останалите членове г-н Гордън Мерг, Нели Ковальова, Таня Стоянова и Диляна Боюклиева, които внесоха разнообразие и колорит в идейният проект на събитието.

Благодарим за вниманието и подкрепата от страна на много институции и посолства но оценяваме високо и подкрепата от Министерството на Културата на Република България в лицето на Министъра на Културата г-н Вежди Рашидов, който изпрати и поздравително писмо до организаторите и участниците  във фестивала.  Благодарение на сътрудничеството на Община Пазарджик  събитието беше подсигурено с охрана и пълно съдействие  на местната полиция.

Концерти изнесоха Ваня Костова и синът й Боян Михайлов, Мирослав Костадинов – Миро, Етиен Леви, Бенедикт Молхов с  Хор „АГАДА”, Лика Ешкенази и нейната група „Дулсе Канто”представиха музикалният спектакъл „Сватба”, а специалното участие на Смесен Хор „Света София” с диригент академик Валентин Бобевски внесе много класика и професионализъм и изпълни залата с вълнение и възторг.  Хорът закри фестивала с блестящ концерт  и гръмогласното  песнопение – „Многая лета”, солист на което беше Велислав Велев.  Отличиха се и изпълненията на Вокална Група „Менора” – Бургас, Вокално инструментален състав  Русе – групата за народни песни и танци от Варна,  Хвалението и танцовата група от Християнски Център „Сион” – Стара Загора.

Не можем да изброяваме всеки един участник или група – но те бяха от повече от 25 селища на България… Това вече говори за популярност и класа.

Събитието беше филмирано от „БХТ” с продуцент Катя Белева и Директор Благовест Белев.  С нетърпение следим за излизането на филма, в който те запечатаха моментите от този невероятен спектакъл, които ни пренесе от ежедневната сивота в празничната феерия на цветове, музика и танци – всичко от което се нуждаем за да съхраним доброта и човечност, която да дарим и на хората около нас.

Очакваме с нетърпение седмото издание на „Израел – моят възлюбен” през 2018 година.

JUU_4979

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram