Полски град предлага на Община Казанлък Споразумение за партньорство и сътрудничество

Доклад от Галина Стоянова – Кмет на община Казанлък с проект за решение относно подписване на Споразумение за партньорство и сътрудничество между град Казанлък, България и град Ломжа, Полша ще разгледат общинските съветници на Казанлък на предстоящото си заседание на 23 февруари.

Ломжа е град в североизточна Полша, разположен край река Нарев в историческата област Мазовия, намиращ се на около 150 км североизточно от Варшава. Населението на града възлиза на 63 070 души. Селскостопанската и горската промишленост са в челните редици на икономическото развитие на региона.
Икономиката включва хранително-вкусовата промишленост, пивоварството, електрониката, производството на строителни материали и мебели, производството и преработката на земеделски култури, както и туризъм и агротуризъм. Кмет на Ломжа е г-н Мариуш Хршановски.
През месец март 2019 година по инициатива на Н. Пр. Емил Ялнъзов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Полша бе реализирана изложба от 17 външни големи пана, която беше наредена пред Посолството на Република България в полската столица Варшава.
Преди това експозицията бе представена на полската публика и в изложбеното пространство на най-посещавания Парк-музей Лаженки Крулевские. По време на изложбата чрез Н. Пр. Емил Ялнъзов за първи път беше осъществен контакт с г-н Мариуш Хршановски – кмет на град Ломжа.

По време на Фестивал на розата 2019 Казанлък посрещна делегация от Полша, оглавявана от Н. Пр. Емил Ялнъзов, извънреден и пълномощен посланик на България в Полша. Част от делегацията бяха представители на администрацията на град Ломжа, които проявиха изключителен интерес към историята и културата на нашия град.
На 30 май 2019 година г-н Мариуш Хршановски изпрати писмо-покана за участие на Кмета на Община Казанлък в събитието „Дните на Ломжа“, които се провеждат в периода 15-16 юни. Бе изпратено и писмо за намерения относно партньорство и сътрудничество между град Ломжа (Република Полша) и град Казанлък (Република България).
На 26 юни 2019 година в град Казанлък в сградата на Община Казанлък в Зала 6 бе
проведена среща с представители на град Ломжа, в която те още веднъж потвърждават намеренията си за бъдещо побратимяване.
На 5 юни 2021 чуждестранна делегация на гр. Ломжа, водена от г-н Гржегорж Данилюк – началник

Кабинет на Кмета на гр. Ломжа бе сред официалните гости на 118-те Празници на розата. Гостите от полския град връчиха Поздравителен адрес от Кмета на Ломжа. Те изразиха надежда, че добрите приятелски отношения с Града на розите, които са почти тригодишни скоро ще може да прераснат в официално побратимяване.
От управата на Ломжа споделиха, че обмислят оформяне на кръгово кръстовище с казанлъшки рози, за да може Казанлък и България да имат своето присъствие в полския град. Във връзка с посещението на делегацията от гр. Ломжа и проведените срещи, от администрацията на Кмета на Ломжа в Община Казанлък е получено предложение за Споразумение за партньорство между гр. Ломжа и гр. Казанлък.
Развитието и поддържането на международни партньорства на местно и регионално ниво е от особено значение за социално-икономическото развитие и за насърчаване на комуникацията на местните общности, както и за създаването на множество лични контакти.
Подписването на Споразумение за партньорство между Казанлък и Ломжа ще даде възможност на администрацията, бизнеса и жителите на двата града да участват в съвместни проекти и да си сътрудничат в различни области на социалния, икономическия и културния живот. Това ще бъде предпоставка за споделяне на идеи и опит и ще способства за по-доброто опознаване на историята, културата, бита и душевността на хората на двата града по пътя на взаимни посещения и активизиране на културния и туристическия обмен.
Партньорството между двата града ще създаде благоприятни условия за популяризиране на нашето историческо наследство и традиции, а отношенията между двете приятелски страни ще се задълбочат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram