Покана от Община Казанлък за отбелязване на 155г. от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Община Казанлък кани родолюбивата казанлъшка общественост за присъствие на честванията по случай 155 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.

По традиция преклонението ще се състои на 15 юли 2023 г. на връх Бузлуджа, пред паметника на Войводата, от 11.00 часа с участието на Смесен хор „Петко Стайнов“. Честването ще започне с панихида в памет на героите, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие с казанлъшки духовници. Възстановка – спектакъл на трагичните събития и битката между четниците и турската потеря под надслов „Подвигът на Хаджи Димитър и неговата чета“ ще представи Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк – Казанлък“, с участието на дружествата от цялата страна. Тържествено ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър.

Ще бъде спазен и ритуалът по освещаване на традиционния обреден курбан.  

Съботната сутрин на 15 юли 2023 г. в Казанлък ще започне с поднасяне на цветя на емблематични исторически места: пред паметната плоча Стефан Караджа на бул. „23 пехотен Шипченски полк, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“, пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“.

Автобусите за гражданите ще тръгват пред хотел „Казанлък“ от 9.00 часа. Цени на билети: 7 лева в едната посока и 12 лева – в двете посоки.

Тържествените чествания са организирани от Община Казанлък, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, Исторически музей „Искра“ и РК „23 пшп – Казанлък“ към НД „Традиция“.

Заповядайте!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram