Георги Гьоков: С 10 000 подписа пенсионерските организации настояват да се приеме предложението на БСП за преизчисление на пенсиите

„Проведе се среща между парламентарната група на „БСП за България“ и пенсионерските организации. Поводът е тяхна декларация със справедливи искания към бюджета. Пенсионерските съюзи за първи път се обединяват депутатите да подкрепят предложението на БСП за две преизчисления на пенсиите – първо, пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят от 1 юли т.г. с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. И второ, пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2020 г., също да се преизчислят от 1 юли, като индивидуалният коефициент на всички се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2021 г.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков пред медии в парламента.

Той припомни, че БСП вече е внесла тези предложения още преди обсъждането на бюджета като промени в Кодекса за социално осигуряване, но те са били отхвърлени от парламентарното мнозинство.

По думите на Гьоков, разговорът с пенсионерите е бил конструктивен и са се  обсъдили възможните неща, които БСП може да предложи като промени между първо и второ четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване. „Това е възможността да осигурим по-високи доходи на пенсионерите чрез уеднаквяване на коефициента на тежест за една осигурителна година на 1,35. Второто нещо, което ще предложим, е увеличаване на вдовишките добавки от 26,5% на 30%. И третото – увеличение на добавката от Учителския пенсионен фонд за учителите, които са придобили право на пенсия по-рано. В момента тази добавка е 0,33% от пенсията, ние предлагаме да стане 0,5%“, посочи социалистът.

„Не сме забравили за преизчислението на пенсиите с актуален средноосигурителен доход от 2021 г., но тъй като отговорно смятаме, че това е трудно да се случи в средата на годината, с това се съгласиха и пенсионерските съюзи, за това ще настояваме да е от 1 януари 2024 г.“, допълни Георги Гьоков.

„Срещнахме абсолютно разбиране в срещите ни с парламентарните групи, особено с БСП. С радост споделям, че може би, от 2024 г. българският пенсионер ще бъде по-добре поставен в нашето общество“, заяви Стефан Груев, председател на „Съюз на пенсионерите 2004“.

„Пенсионерските клубове събрахме 10 000 подписа, за да удостоверим желанието на пенсионерите. То е за достоен живот и за нормално отношение на политиците към техните проблеми. Изключително важно е това преизчисление да се случи през 2024 г., защото ако наистина влезем във валутния съюз, то ще бъде трудно осъществимо“, добави главният редактор на в. „Пенсионер“ Петьо Дафинкичев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram