Показват строителите на Паметника на свободата

Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ представя изложбата „Строителите на Паметника на свободата“, която се открива тази вечер, 23 юли, от 18.00 часа в Художествена галерия – Казанлък.

Фотодокументалната изложба е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата. 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник.

Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Акцент в изложбата са ключът, с който Цар Борис III открива Паметника на свободата на 26 август 1934 г., венец, поднесен от руските ветерани при откриването и албумът „Паметник за Освобождението на българския народ на връх „Св. Никола“, любезно предоставени от Националния Военноисторически музей. Интерес представляват и документите и личната кореспонденция на майстор Пеньо Атанасов, предоставени от Отдел „Държавен архив“ – Търговище.

Казанлъчани и гостите на града ще могат да разгледат изложбата до 19 август.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram