Пожарът край Мъглиж е овладян

Пожарът в община Мъглиж е локализиран, доизгасяват се отделни огнища.

Големият горски пожар, който се разрази вчера следобед край село Ветрен обхвана над 200 декара борова гора, сухи треви и храсти, а заради силния вятър в района бе затруднено пожарогасенето.

Сигналът бе подаден на дежурния при Областния съвет по сигурността в 16.10 ч. На мястото на огнището замина областният управител Недялко Недялков, а по негово искане за локализиране на пожара около селата Дъбово и Зимница бяха изпратени 2 тежки верижни машини на „Мини Марица изток“ ЕАД. Областният управител изпрати искане и до Началника на отбраната на Българската армия за осигуряване на модулно формирование от поделение 24 150 Стара Загора. На мястото на пожара в близост до с. Ветрен пристигнаха и екипи на Пожарните от градовете Казанлък и Гурково.

Причината за пожара най-вероятно е искра от жп линията СтараЗагора-Горна Оряховица или хвьрлена незагаснала цигара от влака, коментира областният управител на Стара Загора.

Три екипа на ОУ ПБЗН Стара Загора бяха изпратени за потушаване на друг пожар в областта – до с. Ягода. Там горяха стърнища.

310 пожара погасиха през последното денонощие екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на

населението“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

47 от тях са с материални загуби. Предпоставка за възникването на пожарите, особено на тези в горски територии, са изключително високите температури и човешката небрежност.

Над 400 човека участват в гасенето на пожара в община Белица.През нощта в района работиха дежурни групи и се предотврати развитието на пожара към селата. Два хеликоптера тази сутрин отново се включиха в гасенето.

Днес бяха подменени и групите, които цяла нощ работиха по ограничаването на пожара в община Белица. Създадена беше необходимата организация и не беше допуснато огънят да навлезе в близките населени места.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram