Подмениха табелите за маршрута на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В края на миналата година към Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ с молба за съдействие се обърнаха жители на габровското село Враниловци. Селото е едно от населените места, през които минава маршрутът на обединената чета на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. След сражението при Канлъдере на 9 юли 1868 г., през нощта срещу 11 юли четата минава покрай селата Идилево, Ловни дол, Здравковец, Армените и Саламаните, Враниловци и Стоевци, а на 12 юли осъмва над с. Дебели дял, Севлиевско, откъдето поема към Габровския балкан за последното си сражение на Бузлуджа.

Маршрутът на четата през селото е бил белязан със специални табели, като част от създадения от БТС през миналия век маршрут „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“. С течение на времето табелките са били повредени и унищожени. Същата участ е сполетяла и голямата табела в центъра на селото с карта на бойния път на четата и ключовите й сражения.

Новите 18 табели бяха поръчани и поставени от колегите от НПМ „Шипка-Бузлуджа на 7 юли т.г. със съдействието на кметския наместник на с. Враниловци г-жа Теодора Томова. Инициативата е в рамките на честванията на 155-годишнината от Бузлуджанската епопея. Музейният екип има амбицията да постави маркиращи знаци по целия боен път на героите.

Благодарим на колегите Ганчо Аенски и Пламен Перчемлиев, както и на г-жа Николина Първанова от с. Враниловци, която първа ни потърси за съдействие и с искрен ентусиазъм беше превърнала тази идея в своя кауза.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063475706642

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram