Подкрепа за Димитър Върбанов след агресията срещу журналиста

Казанлъшки журналисти подкрепиха колегата си от предаването „Господари на ефира“ разследващият Димитър Върбанов, който бе нападнат и бит при заснемане на поредния горещ репортаж.

Десетки журналисти от Казанлък, Стара Загора и Велико Търново се събраха днес пред полицията във Велико Търново, за да изразят подкрепа си за свободната журналистика.

 

 

 

 

 

Припомняме, че вчера около 17.00 часа Димитър Върбанов беше нападнат и блъскан по време на журналистическо разследване в склад във Велико Търново. По време на интервюто и снимките в склада, собственикът на фирмата Иван Иванов и двама негови служители блъскали и заплашвали със саморазправа Върбанов, а накрая го хвърлили върху бетонна плоча.

Според първоначалните данни, в същия следобед журналистът е влязъл в складови помещения на ул. „Н. Габровски“, за да прави репортаж, свързан с дейността на фирмата, която ги стопанисвала. Репортерът е бил заедно с двама оператори заради подаден сигнал, че във фирмата отново се търгува с храни с изтекъл срок на годност. Фирмата отдавна е обект на проверка от Икономическа полиция и прокурорско разследване и под строг контрол от страна на Областната дирекция за безопасност на храните.

Задържаните служители на скандалната фирма „Елис – Елисавета Захариева“, която най- вероятно продължава да търгува с храни с изтекъл срок на годност, са трима, съобщава Дарик. Сред тях е и собственикът Иван Иванов, който също посегна на репортерския екип.

Потърпевшият журналист незабавно подал сигнал на телефон 112 и на място пристигнала линейка. При прегледа е установено, че е с комоцио.

В момента текат процесуално-следствени действия под ръководството на Районната прокуратура, съобщават от „Господари на ефира“.

Неотдавна от Агенцията по храните бе дадена информация, че въпросните негодни стоки са изпратени за унищожаване в екарисаж. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов в четвъртък обаче обяви, че огромното количество храни е в склада и не е унищожено, защото по случая се води досъдебно производство и стоката е под възбрана като веществено доказателство. „Количеството е голямо и е на стойност над 30 000 лева. Заради това съм изпратил докладна записка до изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните и има подписана от него заповед за унищожаването им. Но докато върви разследване, това не може да стане и заради това всяка седмица проверяваме дали стоката е в склада. Процедурата е спазена и не са допуснати никакви нарушения. Междувременно за предприетите от нас действия, фирмата съдържател на склада е завела две съдебни дела срещу Агенцията по безопасност на храните“, коментира д-р Спасов.

От Районната прокуратура в старата столица пък са категорични, че те не са налагали възбрана за унищожаването на хранителните продукти. „Тези храни не ни интересуват, защото те не са пускани в обръщение в търговската мрежа“, казаха от държавното обвинение. В четвъртък са били иззети камерите за видеонаблюдение от района на складовата база и записите се преглеждат от криминалистите.

В зависимост от доказателствата, прокуратурата ще реши дали да удължи ареста на задържаните лица на 72 часа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram