Повече от един кандидат за директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“?

Очаква се днес или утре най-късно да бъде публикуван списъкът на кандидатите за директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ на страницата на Министерството на културата, потвърдиха за Пресс ТВ оттам.  На въпрос на наш репортер дали има кандидатстващи за длъжността, от МК отговориха: „Да речем, че има“, но не се ангажираха да отговорят с колко повече от един са кандидатите, макар срокът за депозиране на документите за участие изтече още на 9 май.

Конкурсът за директор на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“ от 13 юли 2015 г. бе анулиран, заради сигнал със съмнения за нарушение на един от участниците, че не е подал декларация по Закона за културното наследство. Това бе уточнено от министъра на културата Вежди Рашидов в началото на юни. По повод и на подозренията за злоупотреби с парични средства в музея, Агенцията за държавна финансова инспекция е направила проверка и е установила, че посочените в сигнала данни не са нарушаване на нормативен акт, каза още Рашидов от парламентарната трибуна. Той обяви, че на 6 април 2016 г. е обявен нов конкурс за директор на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“. Според информация на официалния сайт на министерството следва конкурсът да се проведе през септември.

Ако този път има резултат новият директор ще управлява музея в мандат от пет години, за което трябва да е представил концепция за развитието му. От министерството искат още от претендентите да депозират анализ и оценка на състоянието и дейността на музея, основни проблеми на функционирането му, както и формиране на цели и пътищата за тяхното постигане и очаквани резултати.

Припомняме, че един от много сериозните проблеми в този музей е спешната нужда от реставрация на бронзовата фигура на лъва на Паметника на Свободата, която се разпада. Друг кардинален въпрос за разрешаване е влагата вътре в седеметажния монумент. Към момента, според временния директор Чавдар Ангелов, няма яснота колко ще струва реконструкцията на лъва, както и не е ясна цената за изолацията на влагата в паметника. Проблем е и липсата на фондохранилище, в което да бъдат прибрани на едно място 30 000 експонати, които са собственост на парк-музея. Сред тях има около 300 картини, оръжия и други предмети с висока историческа стойност.

Ангелов бе назначен за ВрИД на парка-музей през април 2015 г., след пенсионирането на дългогодишния директор Данчо Данчев.

На конкурса през юли м.г. за шеф на музея на открито освен Ангелов, който е председател на общинската организация на ВМРО в Казанлък, се яви и зам.-директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Павел Митков. След обжалване на резултата от страна на Чавдар Ангелов, конкурсът бе анулиран, а този април бе обявен нов.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram