Повече от век крънското читалище си има хор

На 10 май читалището в Крън ще отбележи 130 години от основаването си. 

Читалище „Цвятко Радойнов 1885”, както и всички крънчани, ще получат подарък от Исторически музей „Искра“-близо 50 фотоса, показващи развитието на крънското духовно огнище през годините

Върху едно основно и още седем спомагателни табла снимките ще бъдат показани във фотоизложба, чието откриване е насрочено за празничния 10 май.

С любезното съдействие на секретаря на читалището Десислава Стойчева публикуваме за първи път част от снимките от изложбата и разказваме за историята на самодейността в Крън.

 

1

 

 

На 1 януари 1885 г. по инициатива на местния учител Недьо Ив. Гюдюлев и родолюбиви крънчани се основава Земеделческо дружество „Орало”, което по-късно се изменя на „Ученолюбиво земеделчесдко дружество „Орало”, а през 1952 година се преименува на читалище „Цвятко Радойнов”. Недьо Гюдюлев е основател и първия председател на читалището, който до последно е активен читалищен деец.

 

Недьо Иванов Гюдюлев

От просветени и любознателни младежи през 1902 година под ръководството на учителя Еньо Чикакчиев и Борис Митев се създава мъжки хор „Кавал”.

2

Мъжки хор „Кавал”

Днес читалището е не само пазител на българската духовност и културно светилище, но и образователен и информационен център, школа за родолюбие.

4

 

За културното и просветно издигане на крънчани важна роля се пада на читалищната библиотека, която предлага фонд от 17 149 библиотечни документи за 192 регистрирани потребители през 2014 година. Освен традиционната си дейност в библиотеката се въвеждат иновативни практики и методи за работа, които провокират четенето, като целта е да се излезе от рамките на чисто информационното справочно обслужване, за да се привлече интереса към книгата и четенето.

3 (1)

За периода от 2009 до 2013 година читалищната библиотека участва в програма „Глоб@ални библиотеки – България” на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, която цели да създава условия за свободен и равен достъп до информация, интернет и електронни услуги за гражданите. Въвежда се автоматизация на библиотечните процеси, чрез изработване на  електронен каталог на книгите. За популяризирането на книгата и четенето библиотеката организира различни културни изяви: лятна читалня, мобилна библиотека, творчески ателиета, изложби, конкурси, маратон на четенето, читателски щафети, мултимедийни презентации, седмични прожекции на детски филми, честване годишнини на български и чужди автори, творчески срещи с писателите – Янка Ташева, Лилия Димитрова, Валя Димова и др., но най-запомняща и вълнуваща остава срещата с руската писателка Светлана Савицкая, която представи своят роман „Балканът” описващ събитията по време на Руско-Турската освободителна война.

 

Отличителна е и дейността на изградените ни художествени самодейни състави, които осъществяват богата творческа дейност.

7

В тях участват самодейци от всички възрастови групи обединени от любовта към българския фолклор и идеята да го съхраняват, представят и предават на идните поколения, такъв какъвто е – автентичен, завладяващ и неповторим.

8

 

Днес над 100 самодейци пеят, танцуват и пресъздават българските обичаи – Детска вокална група, Детски танцов състав, Школа за разучаване на български народни хора, Мъжка фолклорна певческа група и групи за пресъздаване на обичаи.

9

Усърдно работят и Детската

театрална група и Групата по художествено слово, които участват в организираните мероприятия посветени на бележити дати и годишнини.

10

Своята сръчност и умения децата демонстрират и в творческите работилници, ателиета, кръжоци и клубове по интереси.

 

 

 

Най-пъстрите и чакани празници и обичаи са: „Бабинден”, „Сирни заговезни”, „Лазаруване”, „Великден” и „Коледуване”. От четири години съвместно с Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода” гр. Крън читалището организира и празнува „Еньовден”, и е с тенденция празника да прерасне  в събор на билките.

11

Многобройни са участията на колективите и в общински, национални и международни фолклорни фестивали и конкурси.

12

Благодарение на самодейците и техните ръководители наградите са много: грамоти,

 

 

поощрителни награди, дипломи, медали, плакети, сувенири, индивидуални награди и благодарствени писма за участие.

 

13

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram