Пиротехническите изделия се продават само на закрито, алармират от МВР

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници у много хора желанието да употребяват пиротехнически изделия като пиратки, бомбички, фойерверки и др. се увеличава
Във връзка с това ОДМВР – Стара Загора предупреждава гражданите, че употребата на пиротехнически изделия не е съвсем безопасно занимание. 
Когато се употребяват в нарушение на инструкциите приложени към тях могат да предизвикат различни наранявания.
Трябва да се знае, че пиротехнически изделия не са невинна играчка и съгласно Закона за оръжията, боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.
Търговията с пиротехнически изделия се извършва от търговци по смисъла на търговския закон въз основа на издадени разрешения от Главна Дирекция „Национална Полиция” гр. София. Търговците трябва да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия 
складове и магазини. Абсолютно е забранено по смисъла на Закона, търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. Те се излагат за продажба на закрити лавици или под стъклен похлупак, в количества необходими само за непосредствена продажба. 
Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба на български език. Не се допуска продажбата на пиротехнически изделия – видимо повредени, с разкъсана най – малка стандартна производствена опаковка, фитили и др. 
Забранява се продажбата на фойерверки:
от категория 1 на лица под 12 години.
от категория 2 – на лица под 16 години.
от категория 3 – на лица под 18 години;
Търговците, извършващи търговия на пиротехнически изделия в нарушение на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия, се санкционират въз основа на чл.175, ал.1 от същия закон, като им се налага глоба в размер 1000 лв, и/или имуществена санкция 5000 лв. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram