Пет проекта на Община Стара Загора ще бъдат финансирани по линия на Международен фонд „Козлодуй“

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа днес споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй“.

По Мярка 2 за Енергийна ефективност в общински сгради Община Стара Загора разработи конкретни проекти за ремонт и реализация на енергийно ефективни мерки в училища и детски градини, като специално внимание е отделено не само на степента на намаляване на разхода на електроенергия, но и на отделяните вредни емисии във въздуха. Стойността на одобрените 4 проекта е близо 3 млн.лв., съобщи Живко Тодоров, като уточни, че безвъзмездната помощ от фонда е 50 на сто, а останалата част се осигурява от бюджета на общината. Ще бъдат санирани общо 4 сгради – на детските градини – ЦДГ„Светулка“ и ЦДГ „Мир“, както и на две училища 5-то ОУ „М.Станев“ и СОУ „М. Горки“.

Подписан е и другият предаден от Община Стара Загора проект за енергийна ефективност на общинското улично осветление в града, който включва цялостната му реконструкция, с цел да бъдат намалени с над 40 на сто разходите за електроенергия. Стойността му е над 2 млн. лв.

В церемонията по подписване на споразуменията участваха министър-председателят Бойко Борисов, ресорният министър Делян Добрев, Винс Новак – директор „Ядрена безопасност“ в ЕБВР и др.

МФК е създаден с Рамково споразумение между Европейската банка за възстановяване и развитие и Република България, подписано на 15.06.2001 г. Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възстановяване и развитие, а управление на усвояването им от българска страна се осъществява от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

МФК е създаден с цел управление на безвъзмездната помощ, отпусната от ЕС за намаляване на последиците от предсрочното извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram