Патронен празник в ХГ „Св.св.Кирил и Методий“

В навечерието на 11 май, денят в който почитаме славянските първоучители, създателите на нашата азбука солунските братя Кирил и Методий, казанлъшката Хуманитарна гимназия отбеляза своя патронен празник.
С водосвет в двора на училището и с празнична програма с участието на талантливите възпитаници на музикалния педагог и преподавател Стефка Денева започна тържествената част от отбелязването на 130 години Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“.
Младежите поднесоха цветя пред паметника на светите братя, след като своите приветствия към учители и ученици поднесоха директорът на училището Слави Радев и кметът на Казанлък Галина Стоянова.
492 деца на възраст от 12 до 19 години се обучават в едно от най-старите учебни заведения на територията на Общината. Най-многоброен е випускът на дванадесетокласниците – шест паралелки – над 130 младежи, които тази година завършват средното си образование, сред тях лауреати от национални олимпиади. Сред завършващите своето образование в Хуманитарната гимназия на Казанлък е един от младите таланти на Казанлък -абитуриентът Даниел Димитров, който -стана първи в страната, с впечатляващия резултат 6.00 от националната олимпиада по история и цивилизации. В момента Даниел, който е изключително скромен човек, непарадиращ с успехите си, заедно с Дана Богова се завърна от участие в друга национална олимпиада в Пловдив – по български език и литература и все още е в очакване на резулататите от нея. Иванела Влаеева, друга гордост на училището, е петокласничка, възпитаник на преподавателя по английски език Цветнин Станчев, с трето място в областния кръг на състезанието по спилинг бии. С успех в надпреварата е още едно от децата в класа на Станчев – Драгомир Джагълов.
И за деца и преподаватели петъчният ден донесе емоции в повече, тъй като учебният процес премина в демонстрация на знанията и уменията, усвоени в хода на учебната година в секциите, обединяващи хуманитарни предмети и природо-математическите науки по проекта „Успех“, математическо състезание между 5 и 6-ти класове, спортни двубои, прожектиране на филми за любителите на географията и др. Най-вълнуващи са обаче последнте дни в клас за абтуриентите. Хуманитарната гимназия изпрати своите абитуриенти с най-добри пожелания за успешно кандидатстване и реализация в живота. За тържеството в залата на кино „Искра“ младите хора се бяха погрижили предварително с програма, която не беше известна до последно. Те пък от своя страна бяха изненадани от подаръците, които ръководството на гимназията връчи за отличен успех и успешни резултати на участници в националните състезания. В гимназията в която работят изключителни професионалисти са готови и с план-приема за новата учебна година. И през 2013/2014г. се запазват двете паралелки след завършен 4 клас със засилено изучаване на чужд език – английски и испански. Две ще са паралелките след завършен 7 клас с профил „история и цивилизации“ с изучаване на английски език и „география и икономика“, също с английски език. Хуманитарна паралелка с първи профилиращ предмет – география и икономика се сформира след завършен 8 клас.
М.Ганева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram