Паметникът на Свободата в тежко състояние

Потоци от вода се стичат по стълбищата в Паметника на Свободата на вр. Шипка. Почти на всеки етаж има поражения от водата, която се излива вътре в емблематичната за всички българи сграда.

Бронзовият лъв се нуждае от тотална реставрация. Видимо прилича на „пъзел“, коментират специалисти, тъй като буквално се виждат металните шевове на частите, от които е съставен. Нужда е се от спешна консервация и реставриране.

 

Всички тези проблеми са описани от директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, за което той в края на 2015-та година е подал доклад в Министерство на културата.

Причината за наводненията в паметника са пропускливостта на камъка, открит през 1934година. Предвидено е през пролетта на 2016 да бъде направено детайлно заснемане с дрон, което да се инспектира от специалисти и да се открие дали има пукнатини в самата конструкция, потвърди Чавдар Ангелов.

Все още не е ясно колко ще струват ремонтите и дали ще бъдат платени с бюджета на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, който е малко над 520 хиляди лева годишно.

Последно цялостен ремонт на фасадата е правен в средата на 80-те години на миналия век.

Съществуват изключително модерни технологии, чрез които да бъде спряно навлизането на водата в паметника, но за използването им трябва да се произнесат специалисти.

Относно Лъвът също трябва да бъде подложен на специална обработка.

Метеорологичните условия на върха Шипка, особенно през зимата, са изключително тежки. Дори и когато на върха има само мъгла в паметника протича вода, допълни директорът д-р Чавдар Ангелов.

https://www.youtube.com/watch?v=29SU6xwJ4lg

На снимките: Видимо шевовете от елементите на лъва са компрометирани. Стълбите на Паметника на Свободата, постоянно са мокри и при мъгла и през тях преминават хиляди посетители.

Стълби наводнена паметникът на Свободата паметник на свободата

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram