Павел баня празнува три дена и три нощи

Още тази вечер започват тържествата по случай  Деня на Павел баня-8 септември. Те ще продължат до понеделник, когато ще има водосвет за здравето на всички жители, а градоначалникът Станимир Радевски ще обяви тазгодишният носител на наградата на кмета на Община Павел баня.

Вече пристигнаха танцьорите от ансамбъл „Йонче Христовски“ от Скопие, Македония. Те са приятели на павелбанския ансамбъл „Детелини“ и ще бъдат гости и участници в тържествата, посветени на празника на Павел баня. /на снимката/

До Освобождението на България от османско робство Павел баня не е съществувала, но земите около селището са били използвани за лечение още от дълбока древност. Около горещите минерални извори в града при археологически разкопки са открити останки от античен град, римски бани и балнеоложки съоръжения, голяма християнска църква и други сгради, което свидетелства, че курортът е бил известен още в Древността. И до днес са запазени много исторически и археологически забележителности, като тракийски храмове и гробници, останки от римски и византийски пътища.  

Павел Баня възниква като селище непосредствено след Освобождението.
 
През 1877г. е обявена Освободителната война. Няколко дена преди изтеглянето на руските войски, в с. Турия научават, че Калофер гори, запален от башибозуците и побягват през с. Шипка. Започва “Бегът през Балкана”. Башибозуците запалили всички села по долината на р.Тунджа. Селото било напълно опожарено и разграбено.
 
През пролетта на 3 март 1878г., те се завърнали в Турия, но намерили само пепелища. Заселили се в опразненото турско с. Лъджакьой, което се намирало в непосредствена близост до топлите минерални извори.  Заселилите се тук турийци го кръщават на свети Павел и на княз Павел – брат на руския Цар Освободител.
Павелбанци празнуват на 8 септември, денят на рождеството но Пресвета Богородица.
plakatPB2014

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram