Още две изложби ни връщат към героите на Руско-Турската Освободителна война

През следващата седмица в Община Казанлък продължават проявите, посветени на 135-тата годишнина от Шипченските боеве.

На 14 август на връх Шипка ще бъде запален вечният огън и ще бъде поставен пилон с националния ни флаг. Ще се проведе състезание по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, а най-добрите ще бъдат отличени.

На 16 август в Градската художествена галерия ще бъде открита изложба под надслов „Руско-Турската война в творчеството на българските и руски художниците“, съвместна с Художествената галерия в Стара Загора. В нея ще бъдат показани епизоди от Руско-Турската война, както и командири на опълченските дружини и опълченци. В изложбата участват и двама от най-известните казанлъшки художници – Надежда Кънчева и Иван Радев. Експонатите ще останат в галерията до 31 август.

Втората изложба ще бъде открита на 21 август в Паметника на свободата на връх Шипка. Тя е озаглавена „Шипченска епопея“. Изложбата показва литографии, снимки и документи от фонда на ИМ „Искра“. Веднага след откриването й в Мултимедийната зала на връх Шипка ще бъде прожектиран филмът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ – „Шипченската епопея“.

Националните чествания „135 години Шипченска Епопея“ ще се проведат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

М. Тонева

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram