Официално ИАРА, МВР и рибарите се борят срещу бракониерите

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Дирекция „Национална система 112“  към Министерство на вътрешните работи подписаха протокол за сътрудничество. Двете институции ще си сътрудничат за сигналите, получени на телефон 112, касаещи контрола върху рибарството.

До споразумението се стигна след проведена национална среща на рибоопазващите организации на 13-ти март на казанлъшкия язовир Копринка, на която рибарите заявиха, че буквално обявяват война на бракониерите.

Казанлъшки представители на Централната рибоопазваща организация, коментираха, че решението ще бъде от изключителна полза, тъй като за първи път от 112 и МВР са проиграли реално начин на връзка при подаване на сигнал за бракониерство. До сега при подобни сигнали или полицията  не се се отзовавали или са го правили изключително бавно. Сега би трябвало по сигнал за бракониерство към мястото на местопрестъплението да се отправят представител на ИАРА и полиция

От неправителствената организация потвърдиха, че до края на седмицата ще пуснат официално към институциите декларацията. Те дават толеранс от 2 месеца за вземането на спешни мерки за борба с бракониерите, ако това не се случи заявиха, че ще организират национални протестни действия. Едно от настояването им е да се увеличи броя на инспекторите от ИАРА и тяхната техническа обезпеченост. За старозагорски регион отговарят едва 4-ма инспектори, които трябва да покрият огромна по площ територия на няколко водоема.

На спешния телефон гражданите ще могат да подават сигнали и за спазването на риболовните режими в съответствие с въведените правила за риболов, както и по отношение на извършвани дейности по аквакултури, във всички рибностопански обекти.

Информация за всеки конкретен случай от получен сигнал на телефон 112 ще се предава на дежурните служители в Центъра за наблюдение на риболовните кораби на ИАРА , който е на 24 часов работен режим.

Към момента действа забрана за улов на щука и бяла риба, припомниха рибарите. Те настояват срока на забраната да бъде удължен.

Война на бракониерите

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram