ОУ „Паисий Хилендарски“ празнува 165 години история

 С откриване на музейна витрина и музейни пана ще започне празникът на казанлъшкото училище, което е сред първите от годините на Възраждането, запалили искрата към знанието. За 17:00 ч. е насрочен тържествен концерт в залата на Общинския театър „Любомир Кабакчиев“ за отбелязване на годишнината.

1858 г. се счита за рождена година на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Първи учител в новооткритото Новенско общинско училище бил  Кесарий  Серафимов. Дълбока диря в развитието на училището оставя високо образованият учител Димитър Душанов. От 1861 влиятелните новомахленски чорбаджии го канят като класен учител да преподава гръцки, аритметика, благонравие, съкратено евангелие и земеописание. По негово време училището става класно и има четири класа.

В този момент Новенското  училище е конкурирало Главното Калпакчийско училище. Димитър Душанов е бил голям авторитет, известен в целия град като „голям даскал”. Учените хора от града предпочитали да посещават изпитите при Душанов, тъй като той бил по за слушане и учениците му отговаряли „по  сербез”.

През 1866 г. тук – в училището се сформира читалище „Просвещение”, което има историческа заслуга за провеждане на събор на учителите за въвеждане на обща програма в училищата. Съборът е открит с встъпителна реч на високо образования учител и книжовник Йордан Стателов, който за известно време е учител в Новенското училище. В програмата на  Новенското училище учениците преминавали  4-ри отделения, в които изучавали в първо отделение – буквите и писането им, както и на цифрите до числото 100; второ отделение – прочит по книга, краснопис и писане; трето отделение  –  свободен прочит, краснопис, двете първи действия от числителницата и молитви ; четвърто отделение – раз борен прочит, краснопис, разказ от кратка свещена история, 4-рите аритметични действия.Преди и след Освобождението от османска власт  учениците учили в стари приземни постройки. През 1892 г. с волни пожертвования на гражданите от махалата и църквата  се построява нова сграда в двора на църквата „Света Троица”. Оттогава училището носи името „Отец Паисий” и е първоначално.

От 1953 до 1961 г. един голям учител оставя достойна диря – директорът Васил Ботев. Той извежда училището на едно от първите места в окръга. Гордост на училището е създаденият през 1952 г. първи в общината танцов състав от учителките – Мария Стайкова и Захаринка Христова. През 1959 г. танцовият състав участва в Първия републикански фестивал на художествената самодейност и спечелва сребърен медал и  званието „Лауреат на І-вия  републикански фестивал”. Една януарска нощ на 1962 г. училището е обхванато в безпощадни пламъци на стихиен пожар. Много бързо се разчиства терена и е изградена двуетажна сграда с 8 класни стаи.

На 22.ХІ.1962 г. с много радост, с много вълнения в сърцата, с много цветя става тържествено откриване на новоизграденото училище. По случай 140 годишния юбилей училището създаде своите нови символи – химн, девиз, юбилеен вестник и награда плакет „Паисий”. Негови възпитаници са известни личности, заели видно място в обществения и културен живот в страната – н.а Любомир Кабакчиев, н.а. Стефан Гецов, Видин Даскалов и безброй научни работници, лекари, учители, инженери, музиканти, художници.

Източник: ouhilendarski-kk.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram