ОУ „Отец Паисий“ в Калояновец помага на 190 лица да продължат образованието си по проект

До 29 април 2022 г. ще продължи набирането на кандидатите за включване в проект „Отново в час“ на ОУ „Отец Паисий“ с. Калояновец, Община Стара Загора, по Оперативна програма“ Наука и образование за интелигентен растеж“, Процедура ОГРАМОТЯВАНЕ НА ВЪЗРАСТНИ – 2.

Той ще бъде реализиран в рамките на двадесет месеца, като ще приключи на 1 юли 2023 г. Проектът е на обща стойност 304 422.72 лв.и има за цел подкрепа на уязвими групи за социално включване чрез осигуряване на достъп до образование и обучение за по-добра реализация на пазара на труда. По него ще бъдат обхванати 190 лица от 1 до 7 клас, като 90  от тях ще се обучават в начален етап, а останалите – в прогимназиален етап на основното образование.

Дейностите по проекта ще създадат условия за развитие на системата за учене през целия живот и ще имат положителен ефект върху бъдещата професионална реализация на обучаемите, разказват от училището.

Заложените в проекта дейности са насочени към изграждане на система от знания и умения, необходими както за продължаване на образованието, така и за последващо включване в обучение за придобиване на квалификация по определени професии. Овладяването на съвременни ключови компетентности е шанс за слабограмотните лица да излязат от рискова група на пазара на труда.

Целите на проекта ще бъдат постигнати и чрез сертифициране на успешно завършеното обучение, чрез популяризиране на необходимостта от повишаване и насърчаване на грамотността и чрез привличане на общественото внимание към ползите от повишаване на грамотността, което ще допринесе за справяне със социалните предизвикателства, възникнали в резултат на глобални икономически процеси.

В проекта се включват лица, навършили 16 години, отпаднали от училище и/или без основно образование, които получават своя шанс за ограмотяване и по-добра реализация на пазара на труда. Целевите групи на обучаеми се попълват, благодарение на работата с образователните и ромски медиатори, като целта е да се съберат и обработят данните за лицата и те да послужат като мотивация за включването им в курсове за ограмотяване, разказва директорът на ОУ „Отец“ Паисий София Тодорова.

Част от дейностите по събирането на групите включват проучвания на терен, обработка на налични данни с сътрудничество с Бюрото по труда гр. Ст. Загора, комуникация с тях, обработване на данни от общината и кметството на  с. Калояновец, посещения по домовете, разговори на медиаторите за включване в образователните курсове, разговори със семействата на учениците от училището, където са идентифицирани  участници в курсовете по ограмотяване и усвояване на образователното съдържание от прогимназиален етап.

Проведени са и целенасочени родителски срещи за мотивация на неграмотни и слабограмотни родители на ученици и на такива, които имат средна степен на грамотност и могат да участват не само в курсове за ограмотяване, повишаване на уменията, но и в изпити за валидиране на умения и компетентности.

Организиране и провеждане на курсове за ограмотяване: 1, 2, 3 и 4 клас.

За организацията и провеждането на курсовете за ограмотяване на лица, навършили 16 години ще се сформират общо 2 групи от по 22 човека и 2 групи от по 23, както следва:

 За 1 клас – 1 група от по 22 човека (22)

За 2 клас – 1 група от по 22 човека (22)

За 3 клас – 1 група от по 23 човека (23)

За 4 клас – 1 група от по 23 човека (23) Общият брой на лицата, които ще преминат през курсовете за ограмотяване ще е 90.

Организиране и провеждане на курсове за придобиване на компетентности от прогимназиалния етап

В дейностите по провеждането на курсове за придобиване на компетентности от 5, 6, 7 клас ще бъдат включени:

 За 5 клас – 2 групи от по 18 човека (36)

За 6 клас – 2 групи от по 18 човека (36)

За 7 клас – 2 групи от по 14 човека (28)

Общият брой на лицата, които ще придобият компетентности и ще завършат класовете от прогимназиалния етап ще е 100.

След успешно завършване на курса по придобиване на компетентности и усвояване на учебното съдържание на класовете от прогимназиален етап и получаването на свидетелство за завършен клас и/или основно образование ще бъдат проведени отново лични и общи срещи, и беседи с участниците в обучението, за да получат информация за ползите за личностното и професионалното им развитие, ако продължат образованието си в класовете от първи гимназиален етап. Това ще им осигури по-добра грамотност и ще разшири спектъра на професиите, които могат да упражняват чрез придобиването на този етап.

На срещите ще бъдат поканени трудови посредници, представители на кметството, земеделски производители, по-големи сдружения на земеделци и животновъди, представители на фирми в сферата на услугите, туризма и производството на територията на общината, които ще могат в личен разговор да дадат информация на целевата група за изискванията за степента на образование и квалификация, за да могат да заемат някои от длъжностите в тези сфери.

По проекта ще се организират и събития за популяризиране на необходимостта от повишаване и насърчаване на грамотността и степените на образование сред целевите групи и привличане на общественото внимание към ползите от повишаването на грамотността като предпоставка за бъдеща заетост.В рамките на проекта ще се организират 2 кариерни борси с помощта на бюрата по труда от община Ст. Загора. Това ще бъдат полудневни събития под формата на уъркшоп с работодатели. На тези уъркшопове ще бъдат привлечени фирми от земеделския сектор и фирми в сферата на услугите, транспорта и производството, на които чрез неформални методи ще се представят възможностите за хора, завършили първи гимназиален етап.   

Оценяване и сертифициране

Целта на тази поддейност е сертифициране на резултатите от проведените курсове под формата на изпити за всеки клас от курсовете за ограмотяване и от курсовете за усвояване на учебното съдържание от прогимназиалния етап. За завършването на всеки курс и допускането до изпит на участниците, ще бъдат изготвени списъци за допускане до съответния изпит. Явяването на изпити също ще бъде удостоверявано чрез подписи на участниците и на квесторите и на изпитващите. Броят на издадените удостоверения за успешно завършен клас съответно ще бъде доказателството за броя на успешно явилите се на изпит. По програмата ще бъдат отпуснати стипендии на всички участници, които са се записали в горните курсове, като на отпадналите след 1 месец ще бъде прекратено изплащането на стипендия.      

Дейност 3 ще бъде проведена под формата на изпити за валидиране на умения и компетентности за придобиване на образователна степен / етап на основно образование

Валидирането на компетентностите се допуска при предоставяне на удостоверение за завършен предходен клас или етап на образование. Валидирането се извършва от изпитните комисии, назначени по проекта в рамките на тази дейност. На тези лица също ще бъдат предоставени стипендии за успех, които също са отразени в бюджета на проекта. В тази дейност ще се извършва само валидиране на компетентности, придобити по неформален и/или информален начин след представяне на съответния документ. Целевата група от 20 човека ще се яви на изпити за валидиране на компетенциите, придобити при предходни неформални и/или формални обучения.

Повече информация за ползите и включването в проекта на ОУ „Отец Паисий“ с. Калояновец може да получите на сайта на учебното заведение: https://oukaloc.weebly.com/

Или на тел. 0887474878 – София Тодорова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram