Отново безплатно силанизират детските зъби

Отново стартира кампанията за безплатното поставяне на силанти на деца от 6 до 8 години в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания. Инициативата, която се провежда за втора поредна година, е финансирана от Министерството на здравеопазването. Кампанията ще продължи до края на ноември, като във всеки общински град са разкрити специализирани зъболекарски кабинети. Силанизирането се осъществява в 2 кабинета в град Казанлък и един в Павел баня. Процедурата се осъществява от лекари по дентална медицина, само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие.

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата е петгодишна и трябва да приключи до 2014 г. Здравният ефект обаче ще се усети по-късно, но настоящата силанизация ще предпази първите постоянни зъби на децата от тежки евентуални усложнения.

Поставянето на силанти (запечатването на фисури, ямки) притежава огромен потенциал за елиминиране на зъбния кариес при децата, като създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват, обяснява денталните специалисти.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram