Откриха раннохристиянско светилище край старозагорски парк

Изключително интересната находка, която бе открита под ул. „Христина Морфова“ при строително-монтажните дейности за обновяване на водоснабдителната и канализационна мрежа в Стара Загора, бе отворена. Тя се намира южно от парк „Зеления клин“. Под ръководството на директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев за първи път се видя част от гробница на раннохристиянски мъченик. Мартириум, представляващ сграда за почит и съхраняване на останки на мъченик, по всяка вероятност е от 3 век, но експертите считат, че това е лобното място на раннохристиянски светец от 2 век. 
„Работата по обекта тепърва започва, но е сигурно, че е невероятно място в Стара Загора и съм убеден, че ще бъде още една забележителност, която да привлича туристи“, подчерта Петър Калчев. „По всяка вероятност, от това което виждаме, можем да кажем, че народът е пазил и предпочитал мястото, защото в района има още няколко гробници и отделни гробове. Погребения са извършвани до около 5 век. Конкретно тук засега може да кажем, че има останки от трима души“, уточни още директорът на музея под липите. 
„Виждат се костите дори на пръв поглед. Много интересна находка е. Уникална е за нашия град. Вътре e впечатляващо. Ще окажем пълно съдействие на музея и експертите за реставриране и консервация на находката“, каза кметът на града Живко Тодоров минути след като видя отблизо гробницата. Той подчерта, че Община Стара Загора ще държи това богатство за града да бъде запазено за поколенията напред по най-добрия възможен начин. 
Докато върви работата на експертите, обектът ще бъде под постоянна охрана. При първоначалното разкриване на входа присъстваха още и зам.-кметовете на Стара Загора Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов и Милена Желева. 
 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram