Открива се ловният сезон за пернат дивеч

На 10 август се открива лова на прелетен дивеч в България. Дългоочакваният от авджиите ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина ще стартира в събота, съобщиха от агроминистерството.Стрелбата ще е разрешена само с писмени разрешения, в които са посочени датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. Най-масовият пернат дивеч, който се ловува –пъдпъдъка и гургулицата ще са разрешени до 30 ноември, а гугутките до края на годината. Съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча е разрешен ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина – до 10 бр.Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Във връзка с предотвратяване на инциденти и нарушения Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите призовават към спазване на Закона за лова и опазване на дивеча и към следване на ловната етика и морал. Ще се упражни засилен контрол по изпълнение на законовите разпоредби и опазване на дивеча по време на ловния сезон. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително. 
Във връзка с пожароопасния сезон и очакваните през следващите седмици високи летни температури, всички ловци се призовават да спазват правилата за безопасно боравене с огън по време на лова. Паленето на огън на нерегламентирани места и на открито може да създадат условия за възникване на горски пожари. Много често в почивките на ловния излет се пали огън на открито, което е предпоставка за възникване на пожар в гората. 
Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите приветстват всички ловци и пожелават наслука, късмет и позитивни емоции по време на ловните излети. Спазването на правилата за ловуване и безопасно боравене с оръжие, както и опазването на горското богатство е чест и отговорност за истинския ловец. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram