Отец Петър продължава да гради параклиси край морето

Вече четиридесет са каменните параклиси построени за десетилетие от отец Петър Цанков. 78-годишният свещеник, дълги години служил в Казанлък и Енина, днес е предстоятел на храма „Св. Власий“ в курортното селище Свети Влас край Слънчев бряг. Параклисите, изградени от него, започват от автобусното обръщало на града в посока нагоре по горската пътека и стигат чак до края й, на билото на Стара планина.

За построяването им е използвал материали, останали от строежите в района. Парчетата мраморни и каменни плочи той вложил в изграждането на параклисите.

Иконостасите по Пътеката на вярата привличат годишно хиляди богомолци, наши и чужди туристи, които искат да видят Божия маршрут, посочва БТА. Всичките каменни творения са посветени на Божия син. Сега са четиридесет, защото Божият народ е вървял 40 години от робски Египет към свободен Израел.

Свещеникът споделя, че идеята всъщност не е негова. Видял я в покрайнините на френския град Мантон (Menton), на френската Ривиера, недалеч от италианската граница и с разположение, доста сходно с това на Св. Влас – между морския бряг и планината. Там, край Мантон, параклисите са построени от професионални зидари, измазани са и изглеждат безупречно. Но отец Петър е решил сам да ги прави, със свои сили. Зида ги от плоски пясъчникови плочи по способа „суха зидария“. Първоначално направил 3-4, после работата го увлякла и така станали 40. Близо до каменните места за молитва отецът е построил барбекю зони и пейки за отдих. 

В храма пък, в който служи, се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и частица от Кръста, дарени от Вартоломей Първи.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram