Отбелязаха 6 години на Дневния център за деца с увреждания в Казанлък

Дневният център за деца с увреждания стана на 6 години. На среща, в присъствието на зам. кмета Лилия Цонкова, директорът на  институцията Веска Мараджиева представи визията за развитието на центъра през години, бяха отчетени дейностите, насочени към потребителите на социалната услуга, спечелените проекти, цели и възможностите за подобряване , както на материално-техническата база, така и на работата в екип.
Дневният център за деца с увреждания е открит на 22 август 2008 г. Създаден  е по Проект „Дневен център за деца с увреждания, гр. Казанлък” по Програма ФАР на Европейската Общност. Първоначално е с капацитет 34 места, заети напълно до края на годината. От месец март 2009 година ДЦДУ е държавно делегирана дейност. Към момента капацитетът му е 36 места.
През кабинетите и иновативните програми са преминали 90 деца, съобщи директорът Веска Мараджиева, 10 от тях вече са интегрирали като единици в обществото. 32 деца ползват почасови услуги.
Водещата организация по проекта е Община Казанлък с партньор „Сдружение бъдеще за децата с увреждания“, Казанлък.
Негова цел предотвратяване на изоставянето и настаняването в специализирани институции на деца с увреждания от 3 до 18 години и преодоляване на социалната изолация на семейства с деца с увреждания чрез предоставяне на комплекс от услуги – дневни грижи, рехабилитационни услуги, семейно консултиране и подкрепа.
По време на срещата бяха отбелязани успешните практики и съвместна работа с множество институции, които допълват работата на екипа психолози, социални работници, логопеди, рехабилитатори, детегледачи, медицински и технически персонал. Освен на партньорите от СНЦ „Бъдеще за децата с увреждания“ и фондация „Сийдър“, благодарности бяха изказани и към представителите на корпуса на мира, заради четиригодишната съвместна дейност, ПМГ „Н. Обрешков“, младежите от Художествената и Хуманитарната гимназия в Казанлък, БЧК, фондация „Генчо Пирьов“ и др.
Благодарение на участието в съвместен проект с образователното министерство и шест български университета, 30 студенти са се възползвали от възможността да опознаят работата в реална среда.
С помощта на професионалисти – доброволци от САЩ в ДЦДУ  въведе иновативни принципи на работа, доказали своята резултатност в САЩ, Русия, Испания и други европейски страни, сред които Приложно-поведенческия анализ, който дава успешни резултати в работата с деца аутисти.
Реализирането на този проект предостави възможност за разкриване Дневен център за младежи с увреждания, който съвсем скоро, към края на октомври, ще започне да функционира.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram