Останаха само паметник и читалище с името на Цвятко Радойнов

Талантливата актриса  Майя Остоич,  внучка на ген.-майор Цвятко Радойнов, посети Казанлък и Крън в деня на 120-та годишнина от рождението на дядо й.  Та участва в програмата по честването на паметта на антифашиста от Крън.

„Някой ден ще ни строят паметници”, казва антифашистът Цвятко Радойнов минути преди да бъде разстрелян на стрелбището в София. На същото стрелбище, където няколко месеца по-късно куршум получава и Никола Вапцаров, близък приятел на Радойнов.

Така и станало, години наред след 1944 г. улици и училища в цялата страна носят неговото име, паметни знаци увековечават делото на  участника в двете световни войни и в гражданската в Испания. Днес единственият му паметник е в родния му Крън. На него цветя поднесоха активите на областната и общинска организации на БСП тази сутрин, по повод 120 годишнина от рождението на Радойнов. Към честването се присъедини и внучката на Цвятко Радойнов- актрисата Майа Остоич.  Тя участва и в беседата за живота и дейността на дядо й в читалището в Крън, което все още носи неговото име, както и централната улица в младия български град.

Остоич разказа, че преди години, непосредствено преди представление, облечена в театралния си костюм и грим, колега я извикал да излезе спешно навън от театър „София“, където работи. Майа излязла и станала свидетел как по заповед от столична община изрязват бюст-паметника на дядо й, стоял години в градинката пред театъра. Успяла да  се обади на баща си, той дошъл и прибрали у дома в двора на семейната къща остатъците от бронзовия бюст на Цвятко Радойнов. „После, след много време, някой открадна бюста от двора ни“, споделя актрисата. „Изумително е, че читалището в родния му Крън, все още носи неговото име, улицата, по която крача сега-също се казва „Цвятко Радойнов“, констатира Остоич.

Националното честване на 120 годишнина от рождението на генералът-преподавател в московската военна академия „Фрунзе”, Цвятко Радойнов, ще бъде вдругиден, във Военния клуб в София. Днес програмата за честването в Крън продължи с посещение на Майа Остоич в родната къща на дядо й, превърната от казанлъшкия музей в спалня за археолозите от тракийските експедиции а по-късно е организирана  среща-дискусия с членове на Младежкото обединение на БСП в Казанлък  на тема „Кой е Цвятко Радойнов и какъв е приносът му в историята на социалистическото движение”.

Радойнов владеел отлично френски. Говорел е още английски, немски и руски. Свирел на цигулка и китара, обичал да казва: „Животът не е само обещание или надежда.  Той трябва да бъде красива реалност за всички, които са се родили или ще се родят“.

Антифашистът бил и артистична натура, която очевидно се осъществила след едно поколение във внучката Майа, която е актриса в театър „София” и неуморим двигател на идеята българите да спрат да унищожават паметниците си и да подменят историята.

На снимката: За 90 годишнина от рождението на Радойнов „Български пощи“ са валидилирали марка с неговия образ

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram