Осигуряват над 200 000 за укрепването на Паметника на свободата

Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението за това е взето след проведена работна среща в Министерството на културата между министър Боил Банов, заместник-министър Амелия Гешева и представители на институцията с директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.
Предварителните разчети в представения на министъра План за действия по възлагане и изработване на инвестиционен проект за цялостна консервация и реставрация на обекта сочат, че за обезпечаване финансирането на препоръчаните дейности са необходими близо 210 000 лева.

Музеят разполага с част от необходимите средства, а Министерството на културата се ангажира да предостави необходимия остатък, за да бъдат завършени в цялост предвидените проектни дейности, стана ясно по време на срещата.

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” притежава статут на единична историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Дори в периода на усложнена епидемична обстановка, след като отново отвори врати през м. май, в почивните дни е посещаван от стотици граждани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram