Опасност от нови пожари, службите работят с повече екипи след нареждане

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила днес за територии в 8 области в страната, включително и Стара Загора. Останалите са Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Ямбол и Бургас.

Метеоролозите предупреждават за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Основна причина за възникналите пожари е небрежна, непредумишлена или умишлена дейност на хората, отчетоха вчера службите на среща при областния управител на Стара Загора Иван Чолаков.

Със заповед на началника на РД ПБЗН комисар Стоян Колев във всички 11 служби към РБ ПБЗН вече работят с още 1 екип повече.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите е забранено косенето на треви и други земеделски площи, машинното почистване, включително и на храсти, до 20 август включително.  Заповедта е разпространена до всички заинтересовани институции и лица, както и до кметовете и селските наместници.

От началото на годината досега в Старозагорска област са възникнали 9 горски пожара на обща площ от 100 дка. Само два от тях са причинили щети върху горската растителност. 284 са били пожари в ниски треви, храсти, канавки, но те не са причинили материални загуби.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram