Второ злато за България! Стойка Кръстева е олимпийска шампионка в бокса

Българката Стойка Кръстева спечели олимпийската титла по бокс в категория до 51 килограма при жените. Във финала Кръстева победи туркинята Бусе Наз Чакъроолу с пълно съдийско единодушие. За България това е второ злато от Олимпийските игри в Токио след това на Ивет Горанова в каратето и първо в историята на женския бокс в България.

Българката по безапелационен начин се класира за битката за златния медал в категория до 51 кг, побеждавайки с 5:0 съдийски гласа (30-27, 30-27, 30-27, 30-27, 29-28) японката Цукими Намики.

В дебютния финал за българка на Олимпиада в женския бокс 35-годишната Кръстева показа по-ефективна игра и спечели категорично двубоя срещу представителката на Турция.

Тя стана петият олимпийския шампион на България в бокса в първия финал за български представител в този спорт от Атланта 1996, когато Даниел Петров завоюва последната титла за страната.

Преди края на Игрите в Токио българските състезатели спечелиха пет отличия – олимпийската титла по бокс, злато за Ивет Горанова в дисциплината кумите на каратето, сребро на състезателката по спортна стрелба Антоанета Костадинова на 10 метра пистолет и бронзови медали на Тайбе Юсеин и Евелина Николова в женската борба.

Спортал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram