Озеленяваща фирма от Бургас със съдебно досие спечели поредната обществена поръчка тук

Кметът на Казанлък, загрижена за бизнеса в региона, отново възложи обществена поръчка не на фирма от района, а на бургаска. Обявената обществена поръчка за „Доставка на цветен разсад и декоративна растителност” на стойност 177 500 лева е спечелена от фирма „БУРГАСЦВЕТ – 90 ТАНЕВ“ ЕООД-град Бургас  ,въпреки че на територията на Община Казанлък има десетки фирми  със същия предмет на дейност, които се борят за оцеляването си. Въпросната бургаска фирма печели втора обществена поръчка в Казанлък – тя е част консорциум „Красив Казанлък”, който се занимава с облагородяването на парковете ,,Розариум ,, и ,,Тюлбето,,. Собственик на фирмата е Васил Танев . Според публикация,  въпросният бизнесмен е участвал в схема за придобиване на имот. Става въпрос за  култовата сграда с часовника в център на Бургас. През 1999 г. тя е реституирана от съпруга и зълвата на Марийка Овчарова, която по това време е била служител на Общинския съвет в Бургас. Нейни колеги в общината са Васил Танев, който е отговарял за озеленяването и Митко Баев, отговорник за строителството. След като фамилията й възвръща собствеността си, Марийка Овчарова предлага на колегите си Танев и Баев заедно да построят магазин на това място, тъй като по това време жената и семейството й не разполагат с достатъчно лични пари за един такъв проект. В един момент, без изобщо да е хаберлия какво вършат зад гърба й двамата й „съдружници“, жената с изненада вижда, че на общия им терен започва да се издига строеж. Кошмарът й е пълен, след като разбира, че на всички строителни книжа и разрешителни се мъдри нейният подпис. Който обаче никога не е полагала върху тях. Като всеки брутално измамен човек  и Марийка са захваща да води дела, за да се установи законността на издаденото право на строеж и да възтържествува справедливостта.

Васил Танев и тогавашният му авер Митко Баев не губят време и безцеремонно заплашват в очите беззащитната женица, че ще й пратят чеченци, ако не си трае. Който и да е на мястото на Овчарова, едва ли би могъл да издържи на такава нагла агресия и потъпкване на законните му права, затова не е чудно, че едно след друго започнали да я връхлитат цял поменик от заболявания, докато най-накрая се предала и психиката й. Това, че през 2008 г. ВАС признава, че подписът й върху строителните документи е фалшифициран и отменя отказа на бургаското РДНСК да отмени разрешителното за строеж, не връща безвъзвратно изгубеното й спокойствие и нормален живот, така арогантно затрити от алчния цветар. Сега измамената бургазлийка се възстановява след преживения тормоз при дъщеря си и зет си в Италия и заявява: „Аз имот не искам – подарявам го на Бургас. Искам си здравето“.

В същото време наяве изскочи още една нагла далавера на Васил Танев. Безпардоненният цветовъд най-безцеремонно заграбил близо 200 декара частни земи край Сарафово. И в този случай не минава без драми. През 2004 г. Общинската служба по земеделие и гори обезщетява десетки наследници на земи в Крайморие с терени в землището на Сарафово. През пролетта на тази година при Вълко Копчелиев – един от собствениците, се явява купувач за нивата му от почти 3 дка в местността „Под шосето“. Цената, която купувачът му предлага, напълно го устройва и той тръгва да му покаже къде е имота. Каква е изненадата му обаче, когато вместо очакваната пустееща земеделска земя, продавач и купувач се натъкват на строени като войници в прави редици може би стотици фиданки и декоративни храсти. Оказва се, че върху нивите на крайморци Васил Танев е разгърнал тихомълком един от петте свои разсадника (поне толкова са обявени в сайта на базовата му фирма „Бургасцвет-90-Танев“).

Въпросната фирма ,,Бургасцвет”, наскоро бе обект и на Данъчна проверка . Екип на НАП, Бургас през март месец тази година влиза в оранжерията на най-голямата озеленителна фирма в Бургас – „Бургасцвет-90-Танев”, единствената която може да се похвали с тлъсти обществени поръчки, както в града, така и в Слънчев бряг и други морски курорти. Проверката е за укриване на ДДС.

Но явно, че догодина община Казанлък ще създаде работа на Галина Стоянова  да реже ленти и да си направи необходимият пиар преди изборите, за да  дооформи своя политически имидж.

Десислава Петкова

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram