Ограмотителни курсове за съветници и кметове иска в.”Искра” още преди 80 години

 

Някой си пловдивски адвокат, Георги Кръстев, „напечатал” книга „Какво трябва да знае един селско-общински съветник”. Изданието излязло през 1925 г., съдържало 78 страници и струвало 8 лева. Полезното четиво веднага било горещо препоръчано от редакторите на  вестник „Казанлъшка искра” , ето така:

„Ето една книга, която трябва да се прочете не само от селските, но и от градските общински съветници. Стига сме тъпкали на едно място! Стига сме чакали всичко от държавата и от окръжните съвети! В общините се иска не само пари, а и разумни съвети, система и своевременен контрол!

Понеже не е възможно да се откриват курсове, в които да следват кандидатите за общински съветници, за кметове и по.кметове, подобни книги са неоценими за ръководство нва избраните общински съветници.

„Аз съм кмет! Аз съм общински съветник!–Стойте мирно!”–едно време се практикуваше. Сега се иска творческа общинска политика. Иска се от общинските съветници бързо да разрешат различните благустройствени, обществено–здравни, културно–просветни и стопански задачи в общините.

Поздравляваме автора на книгата”

П.П. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram