Обявяват „Сграда на годината 2017“

На официална церемония в София обявяват тази вечер резултатите от националния конкурс „Сграда на годината 2017“. Събитието се провежда за 15-та поредна година.
В категория Паметници на културата е предложението на Община Казанлък „Консервация, реставрация и социализация на Тракийски могили Хелвеция и Грифони“.

Проектът е реализиран на територията на „Долината на тракийските царе“ край гр. Шипка, Община Казанлък в границите на археологически резерват, „Комплекс от тракийски гробници“, обявени за паметници на културата с категория „национално значение“. Самата долина има статут на „Територия за охрана на историческия пейзаж“ е записано в номинацията, която се бори за отличието в категорията заедно с още пет претенденти.
Проектанти са Арх. Петкана Бакалова и Арх. Петър Петров.

Учреден през 2002 година, Националеният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година.
Най-значимите реализации в България, получили разрешение за ползване през годината, кандидатстват и преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности. Церемонията по връчването на наградите се провежда на официална гала вечеря през месец декември, която събира водещите инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.
Национален конкурс “Сграда на годината” е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Медиен партньор на събитието е БНТ и церемонията по награждаването на победителите в конкурса се излъчва по БНТ1 и “БНТ Свят”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram