Община Казанлък ЛЪЖЕ, че ВСИЧКИ права за Празника на розата принадлежат на нея

Медиите обърнаха гръб на Празника на Розата в Казанлък заради прессъобщение с подвеждащо съдържание разпространено от Община Казанлък

Обръщам се към всички медии и фирми, които се занимават с реклама и туризъм – Заповядайте в Казанлък – разпространявайте и популяризирайте уникалния Празника на Розата. Той е Казанлъшки и е на хората. Община Казанлък ЛЪЖЕ, че ВСИЧКИ права принадлежат на общината.

На 1 април 2014 г. всички медии в България получиха следното предупреждение: http://www.kazanlak.bg/index.php?p=view&r%5bpage%5d=3646  В началото си помислих че е първоаприлска шега, но после когато „предполагаемите тролове” на Галина Стоянова започнаха да предупреждават в интернет пространството всеки, който публикува нещо за Празника, че ще бъде наказан от общината разбрах, че управляващите в Казанлък са си повярвали. Направих проверка в Патентното ведомдтво на Република България и установих, че Община Казанлък има права само върху конкурса за избор на „Царица Роза”. От същата проверка стана ясно, че наистина има заявени/регистрирани марки „Фестивал на розата/ Rose festival“ и  “Празник на розата”, но НЕ от Община Казанлък. Неможех да повярвам, че институция като Община Казанлък си позволява толкова безогледно и нагло да лъже чрез пресцентъра си с текста ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ. Недоумявам как може да лъжеш толкова нагло от една страна и да си провалиш популяризирането на празника на Розата от друга. Не случайно тези дни сме затрупани с информация за Празника на Розата в Карлово, че даже и в Пловдив, а за Казанлък се мълчи, защото Кметът на общината е решил, че празникът си е само негов /общински и провинциален/ и медиите да внимават. Чудо нечувано!!! А щяхме да развиваме туризма в община Казанлък?!?! Как? Като лъжем, че правата са на общината и медиите да не отразяват даже програмата на празника. О свещенно невежество!

Върху програма на фестивал няма и не може да има авторско право. Такъв е и случаят с програмата и на настоящия  „Празник на Розата 2014”.

Съгласно Чл. 4.  ЗАПСП – не са обект на авторското право:

1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за управление, както и официалните им преводи;

2. идеи и концепции;

3. фолклорни творби;

4. новини, факти, сведения и данни.

Видно от съдържанието и естеството на програмата тя представлява просто събиране на едно място, на определени данни и сведения – място, дата и час на провеждане на определено събитие. В това не се включва авторска дейсност. Автор е физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение. В настоящият случай не може и няма творческа дейност. Всякакви претенции за защита на програма (в смисъла и на разписанието поместено тук http://www.kazanlak.bg/index.php?p=c&r=267) като обект на авторско право са неоснователни и възникват от неразбирането на смисъла на закона.

Текстове, ако са авторски произведения – има правна закрила.

Новини, представящи факти и обстоятелства, независимо че са текстове, не се закрилят. Изображения – снимки, графики или други видове изображения, са обект на авторско право, принадлежащо на създателя им, а не на община Казанлък.

И за да помогнем на Казанлък, въпреки Кмета му, да се популяризира уникалния Празник на Розата се обръщам към всички медии и фирми спокойно да отразяват и да популяризират Празника на Розата като се съобразяват само със следните факти:

Емблемата на общината – от една страна е обект на авторско право, като произведение на графичното изкуство. От друга страна, обаче, е регистрирана марка и върху нея има изключителни права община Казанлък.

В допълнение, може да имате предвид и следното законово положение. В случай че желае да използвате или имате използване на  авторски текст във връзка с „Празника на розата“, може да се позовете  и на чл. 24. от ЗАПСП, съгласно който:

Чл. 24. (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

2. използването на цитати от вече разгласени произведения на други лица при критика или обзор при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно; цитирането трябва да съответства на обичайната практика и да е в обем, оправдан от целта.

А Програмата на Празника на Розата използвайте без проблем защото тя не е обект на никаква защита.

Проблем очевидно  има Община Казанлък защото след като е излъгала, че всички права са запазени е забравила да ги запази и ще трябва, очевидно да се договаря с лицето, което е в справката на Патентното ведомство.

Ето го пълният текст на въвеждащото в заблуждение прессъобщението на Община Казанлък:

Всички права запазени

Празник на розата – Казанлък ‘2014

Всички права върху текстовете, образите, емблемата и всяка друга информация, свързана с Фестивала на розата и Програмата на празника /Фестивала/ на розата ’2014, принадлежат на Община Казанлък. Всяко възпроизвеждане, разпространение, промяна, публичен показ и др. на част или цялото съдържание на Програмата на Празника на розата ’2014 без изричното съгласие на Община Казанлък е забранено и се преследва от закона.

Програмата на Празника на розата ’2014 като цяло или част от нея не може да бъде размножавана, публикувана и/или предавана по електронен, механичен, фотокопирен или друг начин, както и въвеждана в информационни системи, включително компютърни без изричното съгласие на Община Казанлък.

Популяризирането в медийното пространство на юридически лица /фирми/ и организации, свързани с Празника на розата, се осъществява съгласно Рекламната концепция на Община Казанлък, публикувана на официалния сайт на Общинатаwww.kazanlak.bg, в рубриката „Фестивал на розата“.

П.п. Едно птиченце ми подшушна защо Галина Стоянова е пуснала това съобщение, но ако го споделя ще стане тъжно и жалко за самата нея и ще падна на нивото на клюкарското говорене. Но почакайте тези дни тя като лъвица ще скочи срещу този човек и фирма.

Автор на статията е човека, заради когото е написано прессъобщението 🙂

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram