Общината инициира среща със Сдруженията на неодобрените блокове за саниране

Община Казанлък инициира днес среща с домоуправители на блокове, които са кандидатствали за саниране, но са останали в резервния списък. Те са общо 17. Въпросите, които вълнуваха присъстващите бяха защо еднакви блокове са остойностени по-различен начин и дали, ако останат средства след санирането на 18-те одобрени ще могат да бъдат насочени към резервите.

Кънчо Христов – Началник на отдел „Проекти с външно финансиране“ подчерта, че в методиката за оценяване се взимат данните от сертификата за енергийните характеристики на сградите в експлоатация, направена от лицензиран енергиен одитор. Там са записани всички характеристики – колко енергия потребява сградата в момента и колко ще потребява след саниране. „Блоковете може да изглеждат еднакво, но единият да има нужда от 800 кв. дограма, а другия 350.”, даде пример Христов.

За да бъдат удоволетворени всички собственици, които не са одобрени за саниране Националното сдружение на общините в България предлага 10-годишна програма, за да може да се санира целият жилищен фонд в страната. Според кметовете на общини обаче, за да се случи това, ще е необходимо не само европейско финансиране, но и да се използват възможности от държавния бюджет.

Пресцентър на Община Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram