ОбС – Казанлък прие Програмата на тазгодишните Чудомирови празници

Общинският съвет на Казанлък заседава днес в качеството си на Общо събрание на Фондация „Чудомир“ , съгласно законовите разпоредби и Устава на Фондацията. На заседанието бяха приети Програмата за дейността на Фондация „Чудомир“ за 2013 година и План- сметка за провеждане на тазгодишното издание на Чудомирови празници и бюджет на Фондацията за настоящата година, които бяха внесени в ОбС по предложение на председателя на УС Симеон Георгиев. Предложението му бе продиктувано от необходимостта за своевременно утвърждаване на програмата на традиционните праз-ници за Казанлък, които ежегодно се провеждат в края на март. И тази година те ще започнат на 25 март , а финалът им ще бъде на 1 април.В рамките на празниците ще бъдат представини шестте тома „Творчеството на Чудомир“. Съвместно с Театър „Л. Кабакчиев“ ще се проведе и 12 театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“, като в петте фестивални дни ще бъдат представени спектаклите „Доктор“ на Шуменския театър, „Дуел“ – премиерен спектакъл на театър „Л. Кабакчиев“, „Сега или никога“ на Театъра на Армията, „Почерпка“ на Драматичен театър Сливен и „Прелестите на изневярата на Сатиричния театър. В програмата на тазгодишните празници са включени и традиционните Национален конкурс за весел детски разказ и рисунка „Малките нашенци“ и Шестия национален фотоконкурс „Човекът до мен“. Новото за празниците са представянето на биографичния роман на Маргарит Абаджиев „Шаконапасион“, посветен на цигуларя Васко Абаджиев, филма на Бедрос Азинян „Панорама на Чудомирови празници“, монографията на Милена Георгиева „Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков“, документалния филм за Чудомир на Веселин Стоянов и Деница Георгиева „Съдба до съдба“. В Чудомировите дни ще се проведе и Кръгла маса по пово деветдесетгодишнината на списание „Кула“ с тема „ Литературното списание – кула в Духа на града“. Две изложби ще бъдат открити в дните между 25 март и 1 април – „Непоказвани творби на Чудомир“ и Изложба живопис. Библиотека „Искра“ ще участва в празниците с детски конкурс за изпълнение на произведение по Чудомир „Чудонемирчета“. В програмата участва и читалище „Искра“ с детско театрално представление. Неделно матине, съвместно с Кремона“, предвиждат организаторите от Фондацията . Сред гостите на Казанлък по празниците ще бъде и АНПТ „Пирин“.
Според план-сметката предложена на ОбС в качеството му на Общо събрание, тазгодишните Чудомирови празници ще струват над 39 хил.лв.
Приходите в Бюджета на Фондация „Чудомир за 2013година са 27 400лв., в които влизат продажба на билети за „Комедийния хит на сезона“, дарения и продажба на печатни издания. Толкова са и разходите – за издателска дейност, оперативни разходи, конкурс за драматизация по Чудомир и други.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram