Обмен на опит и сътрудничество между Българския Червен кръст и Френския Червен кръст

От 4-ти до 8-ми февруари 2013 г, на стаж по мини инвазивна хирургия в Научно изследователския институт за ракови залолявания на храносмилателния тракт, ИРКАД, Страсбуг, ще бъдат българските лекари д-р Петър Атанасов, д-р Анчо Димитров и д-р Александър Юлиянов. Старозагорските медици ще имат възможност да посетят института и да обменят опит при проф. Жак Мареско.
Посещението е поредната от новите задачи за обмен на опит и сътрудничество между двете червенокръстки организации.
В рамките на двустранното партньорство между Българския Червен кръст и Френския Червен кръст, през месец юли 2012 г., в Стара Загора на посещение беше делегация на ФЧК, водена от г-н Арман Перего – Президент на ФЧК Алзас Лорен, Национален администратор и член на Националното бюро на ФЧК. Френската делегация се срещна с националното и областното ръководство на Българския Червен кръст. Делегацията посети здравни и социални заведения в Стара Загора, бенефициенти на съвместната хуманитарна мисия до момента, както и седалището и обекти на Червения кръст в Стара Загора. Запозна се с опита и резултатите от внедрени при нас добри практики, научени в Страсбург. По време на визитата, членовете на двете червенокръстки организации обсъдиха теми и идеи за сътрудничество от взаимен интерес.
На среща с кмета на гр. Стара Загора, г-н Живко Тодоров и ръководството на община Стара Загора бе изразена волята да се подкрепят червенокръстките дейности и обмен, както и да се задълбочи и продължи партньорството между двете общини Стара Загора и Страсбург.

Партньорството между ФЧК Долен рейн и БЧК Стара Загора започва през зимата на далечната 1997 г, когато пристига първото дарение – линейка от Страсбург за болницата в Стара Загора. Следват общо 25 хуманитарни пратки. С френска помощ в Стара Загора е разкрит първия социален магазин в системата на БЧК, през зимата на 2002 г, а от май 2011 стартира дейността си и Детски социален магазин.
Финансирани са дейности и проекти, като основни бенефициенти на хуманитарната мисия на ФЧК тук са болница „Проф д-р Ст. Киркович“, детски заведения на територията на гр. Стара Загора и региона, както и граждани и семейства в тежко социално положение.
През юни 2012 г в Стара Загора пристига поредното дарение – две линейки за болница „Проф. Д-р Ст. Киркович“. ДДЛРГ „Мария Терезия“ е подпомогнат с 20 нови матрака за децата от дома.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram