Облечете розово в училище!

Днес се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. В казанлъшките училища инициативата също ще бъде подкрепена. У нас проблемът е особено актуален, тъй като в последните месеци и години медиите непрекъснато алармират за насилието и агресията сред учениците.

За първи път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили деветокласник, затова че е облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете.

Премиерът на Канада на тази дата облича розова блуза с надпис: Kindness is one size. Fits all.

През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща година все повече ученици го честват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“.

Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят като израз на неприемане на тормоза, но и на стереотипите, свързани с пола. Розовото е само цвят и не е доказателство за мъжественост или женственост, затова именно носенето на розово в този ден е израз на позицията “НЕ на тормоза и на стереотипите, които го предизвикват”. В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора, особено от мъжете – бащите, батковците, дядовците.

В България за първи път Денят на розовата фланелка се отбелязва през 2012 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram