Областният управител Живка Аладжова се срещна с министър Греков

На територията на област Стара Загора отново да заработи лабораторията за анализ на храните, за това настоя Областният управител Живка Аладжова пред министъра на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков. Аладжова се срещна с министър Греков, за да му представи конкретни проекти, които да се реализират в областта. Един от тях е изграждането на лабораторията към Областната дирекция за безопасност на храните Стара Загора.
Към настоящия момент лабораторния контрол, спрямо изискванията на българското законодателство, е организиран в Хасково по определен график. Според Областният управител лабораторията е нужна в Областната дирекция, за да гарантира прецизност на извършените анализи и безопасност на храните, да пести време за фирми и организации, ще намали транспортните разходи, ще даде възможност за обслужване на частни фирми и организации.
Известно е, че Старозагорски регион се характеризира с множеството си фирми от хранително-вкусовата промишленост и е немотивирано отсъствието на територията на задължителния лабораторен контрол, както и анализите в сферата на безопасността на храните, (фуражите, животновъдството и растениевъдството), мотивира инициативата си за възстановяването на лабораторията Областният управител Живка Аладжова. До преди няколко години такава служба е функционирала в Областната дирекция. От закриването й досега физическите и юридическите лица от Старозагорска област посещават частни лаборатории в съседните региони за изготвяне на експертни становища и оказване на консултативна помощ и по въпроси на качеството, идентичността, хигиенните норми и безопасността на храните в съответствие с националното и европейско законодателство.
Министър Греков изрази готовността си за съдействие по проекта. Очаква да му бъде представен финансовия анализ и обосновката за предприемане на конкретни стъпки по реализирането. По думите на Областния управител Дирекцията по безопасност на храните разполага със съответната база, а града – със специалистите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram